Nyheter

Efter protesterna: Nu byter Israel ut texten i Eurovision-bidraget

Bidraget uppfattades som alltför politiskt • Nu har låtmakarna bytt ut texten till den melodi som först var tänkt

Följetongen om Israels bidrag till Eurovision fortsätter. Efter att först ha satt sig på tvären, meddelar landets public service-bolag nu att texten till ”October Rain” skrivits om, och att låten byter namn till ”Hurricane”. Den första texten ansågs alltför politisk, eftersom flera rader ansågs anspela på Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året.

Israels medverkan i musiktävlingen, som hålls i Malmö 7–11 maj, har varit omdebatterad i flera månader. Det fanns de som menade att Israels pågående krig mot Hamas i Gaza borde diskvalificera landet från att delta i Eurovision. När EBU, European Broadcasting Union, slog fast att Israel skulle få delta kom nästa diskussion: Var inte texten till låten som skulle representera landet, October Rain, alltför politiskt till sitt innehåll? Flera rader ansågs nämligen anspela på Hamas attack mot Israel den 7 oktober, vilket Dagen skrivit om.

Så sent som förrförra veckan satte sig Israels radio- och tv-bolag på tvären. Om EBU inte godkände låten som den var, ”innebär det att Israel inte kommer att delta i tävlingen”, var beskedet.

Sedan dess har man tänkt om. Detta efter en vädjan från Israels president Isaac Herzog om att Israel måste se till att kunna delta i Eurovision, just i år.

Vädjade från presidenten

”Presidenten underströk att i synnerhet nu, när de som hatar oss försöker att åsidosätta och bojkotta staten Israel i varje sammanhang, så måste Israel upphäva sin stämma med stolthet och högt huvud och hålla sin fana högt i varje internationellt forum, särskilt i år”, sa Kan enligt The Guardian.

På söndagskvällen kunde därför artisten Eden Golan, som redan utsetts till den som ska framföra Israels bidrag, ställa sig i Kans studio och spela in den nya låten – som har samma melodi som October Rain men med ny text och nytt namn: Hurricane (orkan).

”Om den nya låten, som handlar om en personlig kris, också diskvalificeras, så kommer Israel att ha möjlighet att överklaga beslutet”, skriver Kan på sin hemsida.

Israeliska Kan förklarar också att man hade lämnat in två bidrag till EBU, varav förstavalet var October Rain och det andra Dance Forever. Båda fick tumme ned av EBU i en första, informell, granskning, vilket alltså har lett till den nya kompromissen.

Den nya låten kommer att presenteras i israelisk tv kommande söndag kväll, meddelar Kan.

Fler artiklar för dig