Nyheter

Kyrkklockor ska ljuda i Torsåker – också när krisen kommer

Kyrkoherden: Vi vill säkerställa att det verkligen fungerar om vi blir strömlösa

Kyrkklockorna i Torsåkers kyrka i Gästrikland kommer att ljuda vid tre tillfällen under detta år på tidpunkter när de normalt sett inte hörs.
– Vi vill testa hur vi får i gång kyrkklockorna med manuell kraft i ett skarpt läge om vi blir strömlösa, säger kyrkoherden Ing-Marie Lundberg.

Förr i tiden hade kyrkorna anställda klockare som skötte klockringningen. Det var ett tungt arbete som krävde specialkompetens. Den tiden är sedan länge förbi. Numera räcker det ofta med att trycka på en knapp på en digital skärm för att kyrkklockorna ska börja klämta. Detta är möjligt tack vare att de drivs med el.

Men vad händer om strömmen bryts? Går det att få klockorna att ringa i ett sådant läge? Det vill svenskkyrkliga Torsåkers församling, där Ing-Marie Lundberg är kyrkoherde, ta reda på:

– Kyrkorna har ju i alla tider ringt till gudstjänster och andra kyrkliga förrättningar som till exempel begravningar. Och det tänker vi fortsätta med, för det ingår i vårt uppdrag som kyrka.

Ing-Marie Lundberg ser initiativet med manuell klockringning som ett led i ett större säkerhetstänk. Den cyberattack som Svenska kyrkan blev utsatt för i november visar på behovet av ett bättre skydd.

– Pandemin gjorde hela samhället medvetet om att vi är sårbara när det oväntade inträffar. Och det osäkra omvärldsläget genom Rysslands krig mot Ukraina stryker under att vi behöver vara bättre förberedda, säger hon till Dagen.

Testar vid tre tillfällen

Därför kommer kyrkan i Torsåker att ringa med manuell kraft vid tre olika tillfällen under detta år: den 4 mars, 2 september samt 2 december.

En kyrkklocka.

Tidpunkterna sammanfaller med de datum när VMA – Viktigt Meddelande till Allmänheten – kontrolleras, vilket brukar infalla klockan 15.00 den första helgfria måndagen vid fyra tillfällen under året.

VMA – eller Hesa Fredrik som den ljudstarka signalen också kallas – är det varningssystem som finns för att uppmärksamma allmänheten om att något allvarligt hänt i närområdet som kan hota liv, hälsa eller miljö.

Ersätter inte Hesa Fredrik

I Torsåker hörs dock inte Hesa Fredrik sedan många år, vilket förstås inte är optimalt.

– Detta har tolkats som att kyrkklockorna ska ersätta VMA-signalen, men det är en missuppfattning. Det har aldrig varit vår avsikt, förklarar Ing-Marie Lundberg.

Att kyrkan har en viktig roll i samhället vid kriser av olika slag tycker hon är en självklarhet. Genom historien har kyrkan ställt sig till förfogande i svåra tider, och den har utvecklat ett bra samarbete med myndigheter och andra samhällsaktörer.

– I samband med till exempel olyckor eller bränder har kyrkorna alltid en öppen dörr. När sorgen och saknaden slår till erbjuder kyrkan samtal, stillhet och gemenskap för alla som vill.

Kvinna i prästskjorta.

Vid dessa tillfällen sträcker kyrkan ut en hjälpande hand med ett budskap om att hålla om och hålla ut mitt i det som känns svårt. Och det vill kyrkorna fortsätta med:

– Kyrkan har ett uppdrag att tjäna människorna och sända ut ett budskap om ljus i mörkret, hopp i hopplösheten och visa att Gud vill kärlek. Kallelsen att inbjuda till en kristen gemenskap gav av Jesus själv, slår hon fast.

En kyrkklocka väger 2,5 ton

Men hur går det till i praktiken att genomföra den manuella klockringningen? Det kanske låter som en lätt match att få kyrkklockorna i gungning, men riktigt så enkelt är det inte enligt Ing-Marie Lundberg.

– Torsåkers kyrka har två kyrkklockor, och den stora väger 2,5 ton. Det är ett jättejobb att få de tunga klockorna i rörelse.

– Vi får försöka göra som de gamla klockarna, och för den stora klockan dra i järnstången som är fästad i kläppen och för den lilla klockan finns en vippbräda som trampas manuellt.

---

Fakta: Torsåker

  • Ligger i Hofors kommun i Gästrikland.
  • Har cirka 2 500 invånare.
  • Känd för Torsåker Bluegrass Festival och en höstmarknad under Mikkelsmäss.
  • Var under många århundraden centrum för Gästriklands bergslag.

---

Fler artiklar för dig