Nyheter

Kyrkan brann ner: Här är alla förslagen på återuppbyggnad

“Det som ska stå där ska stå i generationer, så vi måste tänka långsiktigt och hållbart”

Sorgen var stor efter att Sjösås kyrka brann ner till grunden sommaren 2022. Men ur askan har något nytt fötts, och nu visas sju tänkbara förslag upp för allmänheten, Dagen kan nu visa upp arkitekternas egna visioner.

Kyrkan stod i lågor och sorgen var stor i det lilla småländska samhället Braås, platsen där Sjösås kyrka låg ända tills den brann ned sommaren 2022. Sedan dess har det stått en brandsvärtad kyrkoruin på platsen, omringad av en kyrkogård som fortfarande är i fullt bruk.

Men efter att ha fått försäkringspengar efter branden togs beslutet att på något sätt återuppbygga kyrkan. Sex olika arkitektfirmor har kommit in med sina förslag, och nu ställs de ut till allmänheten för beskådan, i ett första skede i Braås församlingshem och senare även i Växjö domkyrka, stiftets huvudkyrka.

Inte huvudkyrka

– Det är spännande, det har gått ett och ett halv år sedan branden. Vi har medvetet inte haft någon brådska, utan tiden har haft sin gång så att vi kunnat tänka långsiktigt och hållbart, säger kyrkoherde Daniel Sjöö till Dagen.

Han förklarar att det i församlingen finns tre kyrkor till och att Sjösås kyrka inte är den mest använda.

– Hade det varit en huvudkyrka som brunnit ned, då hade vi nog haft lite mer bråttom, eftersom behovet skulle vara större. Så här började vi med att göra en behovsanalys.

Och det som behövdes var en samlingsplats i anslutning till den gamla kyrkan. Så uppdraget som gavs till de olika arkitektfirmorna var att skissa på olika förslag. Nu finns de alltså att beskåda för allmänheten.

Mindre kapell

Arkitektbolaget har exempelvis föreslagit att bygga en ny lokal på samma ställe, fast då ett mindre kapell som är anpassat efter mindre samlingar, kombinerat med en klockstapel som ska byggas upp på platsen för det gamla klocktornet. En mindre förgård förenar de bägge byggnaderna.

Arkitektbilder, förslag till ny kyrka där Sjösås-Viås kyrka brann.
Arkitektbilder, förslag till ny kyrka där Sjösås-Viås kyrka brann.

Stjärnarkitekten Gert Wingårdh har också lämnat ett förslag som är någorlunda liknande, med den stora skillnaden att han vill bevara resterna av den gamla kyrkobyggnaden, för att utifrån den bygga upp ett mindre kapell inuti den gamla kyrkan. Där klocktornet tidigare fanns ska det byggas en spegeldamm med en kyrkklocka hängande över.

Arkitektbilder, förslag till ny kyrka där Sjösås-Viås kyrka brann.

Barup & Edströms arkitektkontor har två olika förslag, där det ena är att inte över huvud taget bygga upp någon ny byggnad, utan göra om Sjösås kyrka till en friluftskyrka med plats för gudstjänster under bar himmel.

Arkitektbilder, förslag till ny kyrka där Sjösås-Viås kyrka brann.

Vad ska bevaras

En viktig fråga att ta ställning till är alltså om man ska riva resterna av den gamla nedbrunna kyrkan, eller återanvända delar av den ruin som återstår för att bygga något nytt. De sex arkitektfirmor har tänkt lite olika i hur man ska förvalta det gamla kyrkorummet.

En jury kommer sedan att föreslå vilket förslag som är det mest lämpliga, men ytterst är det kyrkorådet som bestämmer.

Atrio arkitektbyrå har, som de flesta andra, föreslagit att ett mindre kapell byggs upp på platsen, även de vill se en klockstapel i samband med den återuppbyggda kyrkan.

Arkitektbilder, förslag till ny kyrka där Sjösås-Viås kyrka brann.

LBE Arkitekt föreslår ett träkapell med en mötesplats utomhus, allt inrymt på samma plats som den gamla kyrkan stod på. Kapellet är tänkt att fungera även som församlingshem, vilket innebär att det nuvarande församlingshemmet som är i renoveringsbehov kan rivas.

Arkitektbilder, förslag till ny kyrka där Sjösås-Viås kyrka brann. LBE Arkitekter
Arkitektbilder, förslag till ny kyrka där Sjösås-Viås kyrka brann.

Sist ut i denna genomgång är arkitektkontoret Fahlander som snarare tycker att det gamla församlingshemmet ska renoveras, och den nya kyrkobyggnad som de föreslår ska bestå av ett rymligt rum, inklätt i ett glastak.

Arkitektbilder, förslag till ny kyrka där Sjösås-Viås kyrka brann.
Arkitektbilder, förslag till ny kyrka där Sjösås-Viås kyrka brann.

Generationer framåt

Så kyrkoherde Daniel Sjöö har en del att tänka på, då han sitter med i den jury som sätta ned foten. Förhoppningen kan beslut fattas under våren, sedan tar det antagligen några år innan själva bygget är klart, lite beroende på vilket förslag som vinner.

Hur mycket tänker du numera på sorgen över den nedbrunna kyrkan, jämfört med det spännande med att få bygga en ny?

– Det är svårt att säga, men känslan har börjat lägga sig lite efter branden, så nu kan man börja blicka framåt och då gäller det att balansera alla tankar. För det som ska stå där ska stå i generationer, så vi måste tänka långsiktigt och hållbart och att det ska vara något som kompletterar de tre kyrkorum som vi redan har.

Fler artiklar för dig