Nyheter

Frihamnskyrkan kan få utmärkelsen Årets fulaste nybygge

Arkitekturupproret reagerar mot modernistisk byggnadsstil och delar ut det så kallade Kasper Kalkonpriset 2024

Nyinvigda Frihamnskyrkan i Göteborg – med sittplatser för drygt 1 100 gudstjänstdeltagare – är Smyrnaförsamlingens stora stolthet.
Men det så kallade Arkitekturupproret, en folkrörelse mot modernistisk arkitektur, vill placera kyrkan bland årets fulaste nybyggen.

Arkitekturupproret hyllar stora europeiska kyrkor som La Sagrada Familia i Barcelona, Notre-Dame i Paris, Westminster Abbey i London, Vitus-katedralen i Prag och Peterskyrkan i Rom. I arkitekttermer handlar det om kyrkor byggda från den romanska eran till jugendperioden.

Det är i det sammanhanget som den nya Frihamnskyrkan i Göteborg, en av landet största pingstkyrkor, inte passar in enligt Arkitekturupproret. Till omröstningen för det så kallade Kasper Kalkonpriset 2024, för årets fulaste hus, har man nominerat 17 fastigheter och nybyggnationer över hela Sverige, där Frihamnskyrkan är enda gudstjänstlokalen.

Gillar inte modernism

Arkitekturupproret vänder sig mot den så kallade modernismen. På 1930-talet gjorde byggnadsstilen ett vad upproret anser ”mycket oönskat intrång” och med en ”rivningshysteri” i spåren. De skriver: ”Den nya Smyrnakyrkan i Göteborg följer nu trenden att nybyggda kyrkor får se ut som vad som helst – förutom en kyrka.”

De fortsätter: ”Årtionde efter årtionde har modernisterna visat att inget är heligt för dem.”

Arrangörerna till priset beskriver bland annat hur kyrktorn vanligtvis sträcker sig upp mot himlen.

Invigning av nya Frihamnskyrkan i Göteborg 17 september 2023.

Medlemmen: Varken fulast eller finast

Vid invigningen i Göteborg i september förra året var glädjen stor bland medlemmarna över den nya gudstjänstlokalen, och byggnaden som också rymmer plats för konserter, utbildningslokaler i folkhögskolregi, restaurang, musik- och idrottsutrymmen med mera.

Eonnick Halldorf är en av medlemmarna i Smyrnaförsamlingens internationella grupp. Hon hade inte hört talas om den aktuella utmärkelsen, och säger till Dagen att hon tycker att ”årets fulaste hus” är att ta i om Frihamnskyrkan. Men hon tycker inte heller att kyrkan på utsidan är den allra finaste med sin kubform, uppger hon.

– Jag röstade på en annan utformning, men majoriteten vann. Jag skulle också vilja ha mer synliga kors som syns när man kör på bron utanför och som visar ordentligt att det är en kyrka.

– Men när jag kommer inomhus så är det en helt perfekt kyrka för mig. Jag tror att de flesta är nöjda faktiskt. På femte våningen har vi det bästa rummet med utsikt över hela staden, säger Eonnick Halldorf till Dagen.

Porträtt i kyrksalen.

Hon beskriver kyrkan som en mycket viktig mötesplats där hon ”både får lära känna Gud och träffa vänner och familj i Kristus”.

Frihamnskyrkan är 35 meter hög och med 8 000 kvadratmeters yta på fem våningsplan. På framsidan markerar ett kors på ytterfasaden att det är en gudstjänstlokal. Snedställda linjer på alla ytterväggar symboliserar enligt arkitekterna bakom byggnaden ett ”stiliserat knippe veteax”.

Som kullar i landskap

Arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson berättade vid invigningen att själva kyrksalen inomhus ska ge en känsla av att besökarna är samlade på kullar i ett landskap – ungefär som vid Jesus bergspredikan – och med böljande gradänger i lokalen.

Men inget av detta imponerar på Arkitekturupproret. Efter omröstning bland allmänheten ska utmärkelsen för årets fulaste nybyggnad delas ut den 9 april.

Invigning av nya Frihamnskyrkan i Göteborg 17 september 2023.
Fler artiklar för dig