Nyheter

Pingsts vice ordförande: ”Det som har hänt är otroligt sorgligt”

Christina Hellström om reaktionerna och besluten i Pingststyrelsen efter turerna kring Daniel Alm: ”Styrelsen har varit enig i de beslut som har fattats.”

Tidigare pingstledaren Daniel Alms oväntade och dramatiska avgång i oktober 2023 har tryckt undan de flesta andra frågor för en period, uppger Christina Hellström, vice ordförande i styrelsen för Pingst. Hon säger också att antalet reaktioner till styrelsen har ökat när deras agerande har blivit mer publikt.

– Övervägande många av de som hört av sig har stöttat oss, det har vi känt hela tiden, särskilt från de vanliga församlingarna. Vi har mött uppskattning för att vi har tagit det här på allvar, inte sopat under mattan, utan agerat skyndsamt och följt lagen, säger Christina Hellström, som är församlingsledare i Överhörnäs och arbetar som personalutvecklare till vardags.

– Men självklart tycker inte alla att allt är perfekt, utan det finns också sådana som har velat att vi gjort saker annorlunda.

Christina Hellström i rådslagsmiljö.

Eniga i besluten

Christina Hellström säger att hon med den externa expertutredningen i handen inte ångrar hur styrelsen har agerat i processen, när de tog tidigare pingstföreståndaren ur tjänst, och nu senast har uttalat att förtroendet är brutet. Turbulensen kring anmälan har varit ”prio ett” för ledningen senaste tiden, uppger hon.

– Styrelsen har varit enig i de beslut som har fattats. Det har varit en trygg process om än smärtsam och sorglig. Det har funnits ett lugn i att vi varit eniga. Vi har tagit oss fram i det här tillsammans, säger Christina Hellström.

Hon framhåller att styrelsen är vald av rådslaget i Pingst och vill betjäna församlingarna – också i den här situationen.

Inget stöd för lagbrott

Utredningen visade att det inte går att styrka kränkande särbehandling eller sexuella trakasserier utifrån de lagar som finns. Men Christina Hellström framhåller att det i utredningen samtidigt finns ett omfattande utredningsmaterial som kommit in, och att det är därför Pingsts styrelse har kommunicerat att utredningen också ”ger stöd åt anmälningsunderlaget”.

– Någonting har hänt, även om vi av sekretesskäl inte kan gå in på det. Det är högt ställda kriterier för att föra saker i bevis när två berättelser går isär.

– Det som har hänt är otroligt sorgligt, men styrelsen känner att det har brutit förtroendet för föreståndaren, säger Christina Hellström.

Hon uppger att personalansvaret för Daniel Alm är det enda som har legat hos styrelsen, och att det därför i rollen som arbetsgivare varit angeläget att agera skyndsamt, och enligt lagen.

Daniel Alm.

Omtag för hela Pingst FFS

Vanligtvis ägnar Christina Hellström och pingststyrelsen sig åt stora frågor av mer strukturell och principiell karaktär – och tar exempelvis beslut om budgeten för Pingst FFS, medan styrgrupper övergripande ansvarar för arbetet inom respektive verksamhetsområden.

Styrelsen har nu initierat ett omtag för hela Pingst FFS och bjudit in till rundabordssamtal i församlingarna för att fundera kring hur samverkan och ledarskap ska se ut framåt. Tf föreståndaren Pelle Hörnmark är föreslagen att väljas på en tvåårsperiod tills allt detta satt sig, och rörelsen sedan ska kunna välja en ny föreståndare på fyra år.

Vidare ska styrelsen, på den externa utredningens rekommendation, nu titta vidare på om det eventuellt kan finnas något i strukturerna i pingstmiljön som ligger bakom det som inträffat.

Christina Hellström i rådslagsmiljö.
Fler artiklar för dig