Nyheter

Här är styrelsen i Pingst FFS som hanterat ledarkrisen

Dagen listar de elva ledamöterna som agerade när tidigare föreståndaren slutade: “Vårt uppdrag är att fånga bredden i pingströrelsen och hitta en mix mellan församlingsanställda och icke-församlingsanställda. Och mellan män och kvinnor.”

En stark ledare i spetsen för pingströrelsen har varit modellen sedan Lewi Pethrus dagar. Men en demokratiskt vald styrelse i Pingst FFS har nu visat sitt inflytande genom att ta föreståndaren Daniel Alm ur tjänst och uttala att ”förtroendet har gått sönder”.

Pingströrelsen har genom historien betonat de lokala och fria församlingarna. Men sedan 2001 har en samfundsbildning vuxit fram, organiserad i Pingst – fria församlingar i samverkan, Pingst FFS, och med en vald föreståndare som ledare för pingströrelsen i Sverige. Hittills: Sten-Gunnar Hedin, Pelle Hörnmark, Daniel Alm och nu Pelle Hörnmark igen – i nämnd ordning.

En styrelse väljs som högsta beslutande instans i Pingst mellan de årliga rådslagen – medan föreståndaren leder det dagliga arbetet på nationell nivå.

Få har nog vetat vilka som sitter i styrelsen för Pingst, och kanske är det först genom krisen runt Daniel Alm, som avgick i oktober, som det för många blivit tydligt att det finns en instans över föreståndaren.

Styrelsen agerade

Det var styrelsens ordförande Lennart Edström som den 3 oktober förra året tog Daniel Alm ur tjänst efter en anmälan om maktmissbruk med inslag av sexuell karaktär mot en tidigare anställd kvinna. Och det är styrelsen för Pingst som nu efter att en oberoende utredning har gjorts har uttalat att ”förtroendet för Daniel Alm gått sönder genom det som skett och att hans avgång som föreståndare för Pingst FFS var oundviklig”.

Om styrelsens arbete annars inte har märkts utåt i någon större omfattning hamnar den övergripande ledningsgruppen nu i blickpunkten för diskussion och synpunkter med både ros och ris.

---

Nuvarande styrelsen för Pingst FFS:

  • Lennart Edström, ordförande i riksföreningen och trossamfundet, verksam inom risk-, försäkrings- och säkerhetsfrågor, företagsstyrelser, Stockholm.
  • Christina Hellström, vice ordförande i riksföreningen, församlingsledare och personalutvecklare, Överhörnäs.
  • Niklas Piensoho, vice ordförande i trossamfundet. Föreståndare i Filadelfia Stockholm.
  • Stefan Beimark, ordförande i styrgrupp socialt. Föreståndare i Örnsköldsvik.
  • Frida Igefjord, ordförande i Pingst ung, pastor i Filadelfia Stockholm.
  • Pernilla Öman, föreståndare Filadelfia Öckerö.
  • Stefan Claar, pastor sedan 1978, numera boende i Jönköping.
  • Mikael Samuelsson, ordförande i styrgrupp internationellt, Jönköping. Verksam som kontorschef, begravningsrådgivare, bankman mm.
  • Camilla Moberg, ledare för Testa mission, med i Europaporten Malmö.
  • Annika Davidsson, ordförande i styrgrupp nationellt, Värnamo.
  • Dan Kihlström, ordförande i styrgrupp utbildning, tidigare pastor och riksdagsledamot mm, Karlstad.
Här är styrelsen i Pingst som saknar förtroende för Daniel Alm. Dagen listar de elva ledamöterna i styrelsen inom Pingst - fria församlingar i samverkan.

---

Styrelsen talar när det gäller Daniel Alm om ”förtroendebrist på grund av för långt gångna relationer till två kvinnor”, och ifrågasätter den tidigare föreståndarens agerande ur ett ”etiskt och moraliskt perspektiv”. Samtidigt har den externa utredning som styrelsen och Pingst FFS tillsatte inte kunnat hitta fog för att kränkande särbehandling och sexuella trakasserier skulle ha förekommit, i lagens mening.

Blandade kompetenser

Bland de nuvarande elva styrelseledamöterna i Pingst FFS finns både församlingsföreståndare och andra kompetenser, samt ordföranden från styrgrupper inom samfundet gällande internationellt arbete, nationellt arbete, socialt arbete, utbildning och verksamheten bland unga.

Samuel Rönnbrink, valberedningens ordförande och till vardags pastor och föreståndare i Norrköpings pingstförsamling:

Porträttbild

– Vårt uppdrag är att fånga bredden i rörelsen och hitta en mix mellan församlingsanställda och icke-församlingsanställda. Och mellan män och kvinnor. Styrelsen verksamhetsleder inte rörelsen, utan sätter de stora frågorna, säger Samuel Rönnbrink.

Delat ledarskap?

Ledarmodellen i Pingst på nationell nivå diskuteras just nu genom att röster har höjts för att det kanske även bör finnas en eller flera biträdande föreståndare i framtiden – med tanke på att bördan inte ska bli för tung på en person.

På församlingsnivå har pingströrelsen traditionellt haft pastorer och förkunnare med starkt mandat, men som samtidigt balanseras av en kollektivt ledargrupp i församlingen.

Fler artiklar för dig