Nyheter

Frankrike redo skriva in aborträtten i grundlagen

President Emmanuel Macron förväntas underteckna grundlagsändringen den 8 mars, på Internationella kvinnodagen

I veckan röstade den franska senaten för att rätten till abort ska skrivas in i landets grundlag. Det innebär att parlamentet som helhet kan anta skrivningen nästa vecka. President Emmanuel Macron väntas sedan underteckna grundlagsändringen kommande fredag, på Internationella kvinnodagen den 8 mars.

Omröstningen i senaten den 28 februari krönte en lagstiftande process som började sommaren 2022. Då beslutade USA:s Högsta domstol att låta de enskilda delstaterna anta sina egna abortlagar, vilket fick förkämpar för aborträtt att rasa världen över.

I Sverige pågår en liknande process. En grundlagsutredning ska se över hur kvinnans rätt till abort kan ges skydd i regeringsformen.

Nu ser alltså Frankrike ut att bli det första land i världen som skriver in rätten till abort i grundlagen.

Förslaget godkändes närmast enhälligt i nationalförsamlingen den 30 januari. I senaten debatterades skrivningen i närmare tre och en halv timme, skriver La Croix, varpå den antogs med 267 röster för och 50 emot.

Det innebär att man nu lägger till en mening i författningens artikel 34: ”Lagen slår fast vilka förutsättningar som gäller när kvinnor utnyttjar sin garanterade frihet att få tillgång till abort” (på franska: ”La loi détermine les conditions dans lesquelles s’exerce lade liberté garantie à la femme d’avoir recours à une interruption de grossesse”).

Ingen ”katalog av rättigheter”

Om minst tre femtedelar av ledamöterna i både senat och nationalförsamling ger sitt godkännande vid nästa veckas planerade gemensamma samling, behövs ingen folkomröstning för att lagändringen ska kunna undertecknas av presidenten och sedan träda i kraft.

En lagstiftare som förklarade att han tänkte rösta mot tillägget var senatens ordförande, republikanen Gérard Larcher. Han sa i fransk tv att han inte var emot aborträtten, och skulle följa majoritetens beslut, men att han inte ansåg att författningen borde göras till ”en katalog av sociala rättigheter”.

Abort avkriminaliserades i Frankrike 1974, och för två år sedan utsträcktes möjligheten för fri abort från 12 till 14 veckor.

I juli 2022 antog Europaparlamentet en icke bindande resolution som fördömde beslutet i USA:s Högsta domstol och hävdade att rätten till “säker och lagliga abort” borde skrivas in i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna.

Fler artiklar för dig