Nyheter

Oroligt vid Panzisjukhuset efter att en man sköts till döds

“Alla vet att det inte var sjukhuset som var skyldig till mannens död, men sjukhuset drabbades ändå av det här”

Panzisjukhuset i DR Kongo, grundat av svensk pingstmission, har den senaste tiden drabbats av oroligheter där personal hotats. Bakgrunden är att en man sköts till döds då han försökte ta sig in på området.

Det var den 14 februari som en vakthavande polis upptäckte att en man försökte klättra över stängslet som leder in till området där Panzisjukhuset ligger. Sjukhuset har blivit känt tack vare fredspristagaren Denis Mukweges arbete, där han systematiskt jobbat med kvinnor som utsatts för grovt sexuellt våld i den sedan länge pågående konflikten i regionen.

Polisen, som vaktade en bank utanför Panzisjukhusets område, sköt skarpt när han såg mannen som försökte ta sig in. Det hela ledde till att han sköts till döds.

Maria Soukka, PMU

– Dagen efter blev det oroligheter, upprorsmakare kom till banken och började vandalisera, sedan kom de till sjukhuset också, berättar Maria Soukka, regionchef för PMU i Central- och Västafrika, till Dagen.

Oroligheterna höll sedan i sig i en vecka, där flera i personalen på sjukhuset utsatta för hot av olika slag, något som Sändaren var först att rapportera om.

Inte förberedda

Händelseförloppet bekräftas även av Christopher Sacko, som jobbar med säkerhetsfrågor på Läkarmissionen, en organisation som också är med och bidrar till Panzisjukhusets verksamhet.

– Människor var verkligen inte förberedda på att det här skulle hända, så det har skapat en stor oro, berättar han för Dagen.

Inte minst ökar rädslan bland personalen eftersom det pågår en ökad våldsspiral i östra delen av DR Kongo, vilket är en komplex konflikt som består av ett myller av olika miliser. Mest känd är milisen M23 som skapar stor oro i området. När de lyckas destabilisera ett område öppnar det också möjligheter för mindre grupper att ta för sig, exempelvis att ge sig på ett sjukhus.

Urban Berg och hustrun Marie Berg samtalar med Dr Denis Mukwege utanför Panzisjukhuset i DR Kongo.

Mindre grupp ansvarig

Christopher Sacko säger att det är en av dessa mindre grupper som efter dödsskjutningen vid Panzisjukhuset kommit dit och sökt trubbel. Enligt det brev som skickats ut från sjukhuset rör det sig om en gruppering som kallar sig Popo Solution.

– Efter det som hänt har vi nu en dialog med Panzisjukhuset om att stärka säkerhetssystemet, säger Christopher Sacko.

Hans oro sträcker sig samtidigt mycket längre än till ett enskilt sjukhus, utan det som främst bekymrar honom nu är det växande antalet internflyktingar, varav många nu tvingas bo trångt i flyktingläger för att fly undan våldsamheter i regionen.

Inte organiserat

Maria Soukka från PMU har i dag, torsdag, varit i kontakt med personal som jobbar på Panzisjukhuset som bekräftar att oroligheterna har lugnat ned sig efter att mannen som sköts ihjäl har begravts. Även hon vittnar om en underliggande kultur av våld som genomsyrar hela regionen, vilket också är själva grundorsaken till att Panzisjukhuset blivit utsatt.

– Vad jag har förstått så var de här oroligheterna inte något som var direkt organiserade, utan efter incidenten med mannen som sköts ihjäl så rördes känslorna upp och då fanns det personer som passar på att utnyttja händelsen, säger hon.

– Det har varit en veckas turbulens, men det har inte varit en planerad attack mot sjukhuset, alla vet att det inte var sjukhuset som var skyldig till mannens död, men sjukhuset drabbades ändå av det här.

---

Fakta: Panzisjukhuset

  • Panzisjukhuset ligger i staden Bukavu i östra delen av Demokratiska Republiken Kongo.
  • Sjukhuset har grundats med hjälp av svensk pingstmission och fortfarande är banden till Sverige starka.
  • På sjukhuset har Denis Mukwege varit verksam länge, hans insatser för utsatta kvinnor gjorde att han år 2018 fick Nobels fredspris.
  • Denis Mukwege tog nyligen steget in i politiken och kandiderade i presidentvalet, men fick där se sig besegrad.

---

Fler artiklar för dig