Nyheter

Kritik mot Ulf Ekman hamnade i fokus när miljoner broschyrer om frälsning sändes ut

Frikyrkopodden om Från minus till plus” – en av de största, gemensamma evangelisationssatsningarna som genomförts i Sverige.

Bakom den svenska evangelisationskampanjen ”Från minus till plus” 1997 stod världsevangelisten Reinhard Bonnke. Men störst diskussion skapade en annan välkänd pastor, Livets ords Ulf Ekman.
När resultatet av kampanjen sammanfattades, hade över 10 000 svenskar skickat in det medföljande svarskortet och sa att de blivit frälsta, och i många städer hade församlingar gått samman i gemensamma satsningar.

Efter ett intensivt arbete på kampanjkontoret i Malmö, hösten 1996, hade nästan 1 5000 församlingar skrivit upp sig som medarrangörer. Kritik hade förekommit, en del tyckte inte att det här var något som kyrkan skulle ägna sig åt. Bland de involverade fanns det dessutom synpunkter på att Ulf Ekman satt med i kampanjstyrelsen. Pingstpredikanten Jack-Tommy Ardenfors hade bland annat i Göteborgs-Posten sagt att Ulf Ekman var en “olycka” i sammanhanget och “en fruktansvärd belastning” för kampanjen.

Och så gick då broschyrerna ut i månadsskiftet januari/februari 1997 och många församlingar stod redo att ta emot nyfikna svenskar. I Västerås hade exempelvis sju församlingar gått samman och arrangerade under nio veckor fredagssamlingar för ungdomar, sökargudstjänster på lördagar och väckelsemöten på söndagskvällarna.

Lyssna på Frikyrkopodden som denna gång berättar historien om en av de största, gemensamma evangelisationssatsningarna som genomförts i Sverige.

---

Fakta: Från minus till plus

  • Rikstäckande kampanj där en broschyr om kristen tro 1997 skickades ut till alla svenska hushåll.
  • Bakom kampanjen stod världsevangelisten Reinhard Bonnke.
  • 10 538 personer fyllde i svarskortet att de läst bönen och tagit emot Jesus som frälsare.

---

Fler artiklar för dig