Nyheter

Rapporter om protester mot Hamas i Gaza

Och enligt uppgifter ska en vapenvila på upp till 40 dagar ligga på bordet

Mot bakgrund av den humanitära krisen i Gaza kommer rapporter om palestinska protester mot Hamas, mest i israeliska medier men också i bland andra Sveriges radio. Samtidigt pågår samtal om eldupphör – med motstridiga uppgifter om utsikterna att lyckas.

TEL AVIV. Jordanien och andra länder släpper mat och andra förnödenheter från luften till människor i Gaza samtidigt som hjälporganisationer larmar om sina svårigheter att få in bistånd till krigsområdet. Den humanitära krisen och svälten förvärras för varje dag, enligt internationella hjälporgan.

Tillsammans med plan från Egypten, Frankrike och Förenade Arabemiraten lämnade Jordanien hjälp från luften på tisdagen – och Jordaniens kung Abdullah, som var ombord på ett av planen, säger att luftleveranserna ska fortsätta på grund av den “katastrofala humanitära situationen”.

Tusentals desperata Gazabor samlades på stranden för att försöka få tag i de nedsläppta paketen, rapporterar Al- Jazeera.

Mot bakgrund av svälten kommer också uppgifter från Gaza om mindre protester mot Hamas och dess ledare. Enligt rapporter har det förekommit demonstrationer i Jabaliya i norr och Rafah i söder där människor ropat “Ned med Hamas!” och “Försvinn, Sinwar!”.

Spontana protester mot Hamas

Informationen kommer i videoklipp på sociala medier som främst refereras av israeliska medier. Men också internationella nyhetsorgan som Sveriges Radio rapporterar på onsdagen om “små spontana protester” mot Hamas.

– Vi är hungriga, vi står inte ut, folk äter djurfoder. Ni borde skämmas, måtte Gud straffa er, Hamas, säger den förtvivlade palestinske pojken Abdel Rahman, 7, i en rapport från SR:s korrespondent Cecilia Uddén.

“Ytterst få journalister i Gaza vågar rapportera om demonstrationerna, rädda att stämplas som pro-israeliska förrädare, men videoklipp och intervjuer letar sig ändå ut”, heter det i inslaget.

Mer än en halv miljon människor i Gaza är på gränsen till svält, rapporterar FN. Samtidigt närmar sig dödssiffran i kriget i Gaza 30 000, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

Protestmarsch inledd

I Israel inledde anhöriga till gisslan, som Hamas håller i Gaza, en protestmarsch på onsdagen. Den ska pågå i fyra dagar och går från Re’im i södra Israel till Jerusalem. Den 7 oktober förra året attackerade Hamas-terrorister musikfestivalen Supernova nära Re’im och mördade mer än 360 människor där – samma dag som Hamas dödade 1 200 människor i israeliska gränssamhällen nära Gaza och kidnappade 240.

– Jag går med i marschen för jag vet att Israels folk förstår kraften i enighet i en svår tid. Jag vädjar till alla beslutsfattare. Jag är säker på att ni ska söka alla politiska medel för att få tillbaka mina vänner och alla i gisslan, säger Niv Cohen, som överlevde massakern på festivalen, till marschdeltagarna, enligt Times of Israel.

Han berättar att två av hans vänner mördades och att två kidnappades till Gaza.

USA:s president Joe Biden är optimistisk om att ett avtal – som skulle innebära vapenvila och att flera i gisslan utväxlas mot palestinska fångar i Israel – är nära förestående. Redan “på måndag”, enligt Biden.

– Min nationelle säkerhetsrådgivare säger att vi är nära. Vi är nära, men det är inte klart än. Jag hoppas att vi ska ha en vapenvila på måndag, sade han på tisdagskvällen.

Preliminärt förslag på 40 dagar

Enligt amerikanska källor ska Hamas ha accepterat en begränsad vapenvila, inte ett definitivt slut på kriget, samt ett mindre antal frigivna palestinska fångar än man tidigare krävt, rapporterar CNN. Enligt ett preliminärt förslag skulle vapenvilan vara sex veckor medan 40 i gisslan utväxlas mot palestinska fångar i Israel.

Men både Israel och Hamas ställer sig skeptiska till Bidens optimism, enligt CNN. En israelisk källa säger att han “inte förstår på vilken grund” presidenten uttalar sig, medan en Hamasledare säger att “det finns ingenting”.

Medlarna Egypten och Qatar förklarar att ambitionen är att nå ett avtal före den heliga muslimska fastemånaden ramadan, som börjar 10–11 mars.

– Vi är hoppfulla, inte nödvändigtvis optimistiska, om att vi kan komma till någon form av uppgörelse. Vi ska trycka på för en paus före ramadan. Vi verkar alla för det målet, men läget på marken är fortfarande flytande, säger Majed al-Ansari, talesperson för Qatars utrikesdepartement, på en presskonferens.

Fler artiklar för dig