Nyheter

Frikyrkoledare går emot Fredrik Malm (L) om dopstopp

Majoriteten av alla asylsökande som döps och får stanna i Sverige blir också kvar i kristna församlingar, hävdar samfundsledare i en debattartikel i Expressen.

Nu får riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) svar på tal från frikyrkoledarna, angående uppmaningen till kyrkorna att sluta döpa asylsökande personer. “Liberal politik blir obegriplig när den vill inskränka människors frihet”, skriver de i Expressen.

Samfundsledare och frikyrkopastorer som är engagerade i asylfrågor, totalt 16 namn, bemöter Fredrik Malm efter att han nyligen hävdade att “många” asylsökande låtsas ha en kristen tro för att få möjlighet att stanna i Sverige.

Frikyrkoledarna påtalar att Fredrik Malm inte anger någon källa som kan belägga att så skulle vara fallet. De hänvisar i stället till att bland andra advokaten Gabriel Donner, i en uppföljning av 250 konvertiter, har visat att 90 procent av dem som fått uppehållstillstånd fortfarande är engagerade i en kristen församling, fyra år senare.

Sverige fälld i FN-kommitté

De hävdar vidare att deras egna undersökningar visar att frikyrkopastorer avstår från att döpa om de inte är säkra på att den asylsökandes kristna tro skulle vara äkta. De förvånas över att riksdagsmannen gjort sitt utspel när Sverige nyligen - för fjärde gången - fällts av FN:s kommitté mot tortyr för att ha försökt utvisa konvertiter till länder där de förföljs.

Det finns gott om exempel på felaktiga avslag på konvertiters asylansökningar, uppger skribenterna från frikyrkan i Expressenartikeln, och nämner exempel då den sökande exempelvis inte har kunnat ett visst bibelord utantill, inte har kunnat redogöra för konflikten på Nordirland, eller inte brukar besöka mer än en kyrka.

Kyrkors medlemmar i livsfara

Frikyrkoledarna hänvisar till religionsfriheten som en av de viktiga mänskliga rättigheterna. De anser att Fredrik Malm och andra politiker i stället borde åtgärda en migrationspolitik som “understödjer felaktiga avslag och klassas som tortyr”, en politik som försätter flera av frikyrkornas församlingsmedlemmar i livsfara, skriver de i Expressen.

---

Fakta: Frikyrkoledare som undertecknat artikeln

Repliken i Expressen är undertecknad av: David Ekebring, Trosrörelsen; Ingemar Forss, Evan­geliska frikyrkan; Ulf Häggqvist, Svenska alliansmissionen; Pelle Hörnmark, Pingst; Bo Jeppsson, Frälsningsarmén; Lasse Svensson, Equmeniakyrkan; Simon Ahlstrand, Livets ord/Trosrörelsen; Daniel Berner, Svenska alliansmissionen; Kim Brynte, Evangeliska frikyrkan; Micael Grenholm, doktorand i kyrkohistoria; Maria Gustin Bergström, Evangeliska frikyrkan/Pingst; Robert Johansson, Livets ord/Trosrörelsen; Peter Lindroos, Equmeniakyrkan; Christian Mölk, Pingst; Carolina Nilsson, Frälsningsarmén samt Urban Widholm, asylaktivist.

---

Fler artiklar för dig