Nyheter

Fel person begravdes när begravningsbyrå i Karlstad förväxlade döda

“Mänskligt misstag” när två personer förväxlades på Centralsjukhusets bårhus i Karlstad

Begravningsbyrån tog med sig fel person från bårhuset till begravningen i en kyrka i södra Värmland. Misstaget uppdagades först en månad senare, skriver Värmlands folkblad.

Anders Johansson, verksamhetschef på Begravningsbyrån Roland Andersson, medger utan förbehåll att misstaget var begravningsbyråns.

– Jag vill börja med att poängtera att ingen skugga ska falla på någon annan; inte på Region Värmland, inte på församlingen där begravningen hölls. Det är helt och hållet vårt ansvar att se till att det blir rätt i den här hanteringen, säger han till Värmlands folkblad.

Han säger också att begravningsbyrån har haft samma rutiner som alla andra begravningsbyråer jobbar efter.

– Tyvärr har ett mänskligt misstag begåtts i det här fallet, av en av våra medarbetare. Det är oerhört ödesdigert, framför allt för de drabbade familjerna, säger Anders Johansson till tidningen.

”Nått en lösning”

Begravningsbyråns rutiner, som han beskriver som ”mycket rigorösa redan tidigare”, ska nu ha blivit förstärkta för att något motsvarande inte ska kunna ske igen.

Sammanblandningen av de avlidna uppdagades när en annan begravningsbyrå en månad senare sökte efter en avliden person på bårhuset. Det visade sig då att den personen redan hade blivit begraven.

Församlingens kyrkoherde, kyrkogårdschefen och anhöriga till de båda avlidna kontaktades, säger Anders Johansson till Värmlands folkblad.

– Exakt hur vi löst det hela praktiskt kan jag inte gå in närmare på, men i slutändan har vi nått en lösning som båda familjerna har accepterat, säger han till tidningen.

Fler artiklar för dig