Nyheter

Elva missionärer döda i bussolycka i Tanzania

25 personer omkom när lastbil körde in i minibussen där ledare och studenter från Youth with a mission (YWAM) färdades.

En minibuss med studenter och ledare från den kristna missionsorganisationen Youth with a mission, YWAM, var inblandad i en svår trafikolycka i Arusha i nordöstra Tanzania i lördags. 25 personer omkom i olyckan, varav elva personer var från YWAM-teamet. Samtliga omkomna var från olika afrikanska länder.

På lördagskvällen kom beskedet att en buss med studenter och ledare från YWAM var inblandad i en allvarlig olycka i Arusha i Tanzania.

”Elva av våra vänner är nu med Jesus. Två befinner sig på sjukhus och befinner sig i ett kritiskt tillstånd”, skrev organisationen i ett pressmeddelande på lördagen, och berättade att YWAM har inrättat en fond för donationer till de drabbade och efterlevande.

”Som rörelse samlas vi nu kring alla som berörs av denna tragedi, inklusive deras familjer och sammanhang. Vi arbetar för att möta alla omedelbara praktiska, ekonomiska och känslomässiga behov.”

Bland de svårast skadade uppges vara den internationella ledaren för King’s kids, som är en del av YWAM.

Deltog i masterutbildning

De som dog i olyckan satt i en av två minibussar med sammanlagt 40 personer, ledare och studenter, som deltog i en masterutbildning på YWAM:s lärosäte University of the Nations. Gruppen var på väg tillbaka till skolan i Arusha efter ett besök bland massajerna.

Ytterligare tre fordon ska ha varit inblandade i olyckan, som enligt uppgift berodde på att bromsarna i en lastbil slutade att fungera. Lastbilen körde in i en av YWAM:s minibussar, som välte i krocken.

Totalt har 25 personer hittills dött till följd av olyckan, enligt den tanzaniska tidningen The Citizen, varav åtta utan tanzaniskt medborgarskap.

Några skandinaver fanns inte bland de dödade eller skadade, enligt Andreas Nordli, nationell ledare för norska Ungdom i Oppdrag, som är en del av YWAM. Han skulle själv ha varit med som ledare på masterprogrammet, säger han till den norska tidningen Dagen. Han avböjde dock att delta för några månader sedan, och följde alltså inte med på resan.

”Största tragedin någonsin”

Ingela Wahl är med i den svenska ledningsgruppen för King’s kids, som är en del av YWAM. Hon säger till Dagen att nyheten om bussolyckan har skakat den internationella missionsrörelsen i grunden.

– Det här är den största tragedi som drabbat UMU någonsin, säger hon, och använder det som tidigare var det officiella namnet på rörelsen i Sverige, Ungdom med uppgift.

– Alla drabbade och deras anhöriga är i stort behov av förböner.

Youth With A Mission är en internationell missionsorganisation som sänder ut missionärer över hela världen. Den grundades 1960 av Loren och Darlene Cunningham.

Fler artiklar för dig