Nyheter

Tidigare ärkebiskopen Gunnar Weman har avlidit

Brann för att utveckla gudstjänstlivet i Svenska kyrkan

Ärkebiskop emeritus Gunnar Weman är död. Han avled på lördagskvällen, dagen innan han skulle ha fyllt 92 år.

Gunnar Weman föddes 1932 i Uppsala och prästvigdes 1958 i stadens domkyrka. 1986 vigdes han till biskop i Luleå stift där han tjänstgjorde till 1993 då han utsågs till ärkebiskop. Eftersom Svenska kyrkan då fortfarande var en del av staten blev Gunnar Weman den siste i sin roll som var statstjänsteman under hela sin tid i ämbetet. 1997 efterträddes han av K G Hammar och år 2000 skildes Svenska kyrkan från staten.

Efter sin pensionering flyttade Gunnar och Barbro Weman till Sigtuna där han hade varit präst i 20 år med början på 1960-talet.

Jakob Tronêt är kyrkoherde i Svenska kyrkan i Sigtuna och när Dagen når honom har han precis kommit hem från söndagens högmässa där han fått framföra dödsbudet till församlingen.

Stor saknad i Sigtuna

– Det var många som blev ledsna och som saknar honom. Han var känd och uppskattad i hela Sigtuna efter sina 20 år som aktiv präst och 27 år som pensionär, berättar Jakob Tronêt som själv har haft en varm relation med Gunnar Weman.

– Jag har varit präst här i åtta år och han har varit i kyrkan varje söndag, så han är en god vän som jag uppskattar mycket.

Han berättar att Gunnar Weman tills nyligen varit frisk och aktiv och att han alltid varit väldigt engagerad i församlingslivet i Sigtuna.

– En av de frågor han verkligen brunnit för är gudstjänstförnyelse. Under hans tid som kyrkoherde renoverades Maria kyrka och Gunnar Weman tog fram ideal för gudstjänstfirande och var med och utformade interiören så att det skulle passa, bland annat med ett fristående altare som man kunde samlas omkring.

Teologie doktor 2006

Som pensionär har Gunnar Weman också skrivit mycket, bland annat sin doktorsavhandling Nutida gudstjänst och medeltida kyrkorum från 2006.

– Gunnar Weman skrev också en bok om gudstjänsten och den sista bok av honom som publicerades handlade om bikten som något som tillhör Svenska kyrkans liv, berättar Jakob Tronêt.

Nuvarande ärkebiskop Martin Modéus konstaterar att ”en uppskattad kollega har lämnat jordelivet”.

– Ärkebiskop emeritus Gunnar Weman har betytt mycket för Svenska kyrkan, inte minst i sitt engagemang i arbetet med gudstjänstförnyelse. Jag minns med glädje vårt sista möte, i maj förra året, tillsammans med tre tidigare ärkebiskopar. Gunnar talade med nyfikenhet och skärpa om kyrkan då, nu och framåt, säger Martin Modéus.

Gunnar Weman var änkling sedan 2015. Han sörjs närmast av sina tre döttrar med familjer, samt en stor skara vänner.

---

Fakta: Gunnar Weman

  • Född: 25 februari 1932 i Uppsala.
  • Död: 24 februari 2024 i Sigtuna.
  • Prästvigdes: 25 maj 1958 i Uppsala.
  • Biskop i Luleå stift: 1986–1993.
  • Ärkebiskop: 1993–1997.
  • Teologie doktor sedan 2006.

---

Fler artiklar för dig