Nyheter

Planerade dåd mot svensk kyrka i två steg

De två bröder som vill spränga en kyrka i Sverige hade inget konkret mål. Men de planerade att utföra dådet i två etapper, visar domen

I december dömdes två bröder till fängelse i Tyskland för sina planer på att spränga en kyrka i Sverige. Domen, som blev offentlig i veckan, visar hur den äldre brodern tänkte sig att dådet skulle gå till, men också att planerna aldrig konkretiserades närmare.

Dagen rapporterade i december om att två bröder från Syrien dömts i Tyskland för att ha planerat ett sprängdåd mot en kyrka – oklart vilken – i Sverige. Den äldre av bröderna dömdes till fyra år och nio månaders fängelse, medan den fem år yngre brodern dömdes till ett års villkorlig dom för medhjälp till terrorfinansiering.

I den dom som nu släppts, och som skickats till Dagen av domstolen i Hamburg, citeras det meddelande som den äldre brodern ska ha skickat till en kontakt som troligen befann sig i Syrien.

”Efter att ha undersökt och funderat på hur operationen skulle gå till kom jag på idén att vi skulle utföra operationen i en kyrka i Sverige, en dag då folk är samlade där”, skrev brodern enligt domen.

”En annan person väntar lite längre bort, tills polisen kommer. Sedan närmar han sig och genomför den andra operationen.”

“Korstågsbenägna svenskarna”

Mannen skriver också varför han valt ut Sverige som mål.

”Anledningen till att jag valt ur de korstågsbenägna svenskarna är för att de bränt Koranen under polisbeskydd. Därför tänkte jag att den här operationen vore en lämplig och stark respons. Jag bad Gud om råd i bön och fick då en mycket vacker uppenbarelse.”

Det var i mars 2023 som den äldre brodern tog kontakt med någon som han kallar ”emiren”, och som beskrev sig som företrädare för militärinstitutet Al-Saqri, som anses stå terrorgruppen IS nära. Denna kontakt undervisade brodern i tillverkningen av enkla sprängämnen.

Ville hämnas koranbränningar

Under huvudförhandlingen i höstas, står det i domen, förklarade brodern att han ville hämnas koranbränningarna i Sverige ”på ett spektakulärt sätt”, genom ett självmordsdåd. Helst, sa han, skulle dådet utföras i Sverige, och allra helst skulle det riktas ”mot den person som iscensatte koranbränningarna”.

Men kontakten i Syrien avrådde från detta, med förklaringen att det kunde bli svårt att leta upp enskilda personer. När brodern i april 2023 kom med förslaget att de skulle slå till mot en kyrka i Sverige, välkomnades detta av ”emiren”, som skrev ”Perfekt, Guds välsignelse. Utmärkt, käre broder”.

Längre än till att förbereda tillverkningen av sprängämnen, kom bröderna aldrig, enligt domen.

”Han hade inte tänkt ut hur han rent konkret skulle göra för att utföra det planerade dådet. Han hade heller inte ens planerat hur han skulle kunna resa in i Sverige och gå vidare därifrån”, ska mannen ha sagt i rätten.

Bröderna greps våren 2023.

Fler artiklar för dig