Nyheter

Myndighet rev sönder judiska dotterns födelsebevis: "Det skär i hjärtat"

Storbritanniens inrikesminister lovar att myndigheten ska gå till botten med händelsen

När den fem månader gamla dotterns födelsebevis returnerades från myndigheten var det sönderrivet och med pappans födelseplats Israel överstruken, Inrikesminister James Cleverly lovar att händelsen ska utredas skyndsamt.

Pappan, som dessutom heter Israel i förnamn, säger till Daily Mail att familjen känner sig som en ”måltavla” efter händelsen. För drygt två veckor sedan skickade han in en ansökan om ett födelsebevis för att sedan kunna ansöka om pass för sin yngsta dotter. Det var Israels 29-åriga hustru Dorin som öppnade kuvertet innehållande födelsebeviset från inrikesministeriet.

– Hon upptäckte att det var halvvägs sönderrivet och att min födelseplats – som är Israel – hade blivit överstruket med en bläckpenna, berättar den 32-årige ingenjören som inte vill framträda med efternamn av säkerhetsskäl.

”Som att förflyttas till 1930-talet”

– Vi kände det som att vi hade förflyttats tillbaka till 1930-talets Tyskland där nazisterna gjorde noteringar i judiska människors dokument. Det är helt galet och det skär i hjärtat att min dotter som inte ens är ett halvår gammal redan har blivit diskriminerad på värsta sätt.

Eftersom födelsebeviset blivit vanställt är det inte längre giltigt och nu måste familjen vänta på att myndigheten skickar ett nytt.

Det chockade paret fick rådet att kontakta den brittiska organisationen Kampanjen mot antisemitism, som å familjens vägnar tagit ärendet vidare till inrikesministeriet.

– Vi förväntar oss att inrikesministeriet ber om ursäkt, säger Israel. Jag hoppas att det är en engångsföreteelse, men kanske är det början på något mycket större.

En företrädare för Kampanjen mot antisemitism säger till Daily Mail att ”detta är helt oacceptabelt”.

– Vi kräver också att inrikesministeriet undersöker hur detta gick till. Ministeriet har ansvar för polisen och säkerheten för både allmänheten och den judiska befolkningen, Förtroendet för myndigheterna hos brittiska judar är på smärtsamt låga nivåer och måste återupprättas, säger organisationens representant.

Myndigheterna utreder händelsen

På sociala plattformen X tillkännagav inrikesminister James Cleverly att han tillsatt en omedelbar utredning.

”Jag har bett mina tjänstemän att brådskande undersöka detta och jag kommer att se till att lämpliga åtgärder vidtas”, skriver ministern.

Också den brittiske ministern för säkerhet, Tom Tugendhat, bekräftar på X att myndigheten nu utreder ärendet.

Antisemitismen i Storbritannien har tilltagit kraftigt och bara det senaste året ökade antalet antisemitiska händelser med 147 procent, enligt statistik från The Community Security Trust, 2023 registrerades 4 103 antisemitiska händelser. Av dessa var 266 överfall där offret utsattes för våld. En 96-procentig ökning sedan föregående år och den högsta siffran som noterats sedan statistiken började föras för 40 år sedan. Noterbart är att det skedde en markant ökning av våldsamheter från och med den 7 oktober 2023 när terrorgruppen Hamas genomförde sin dödliga attack inne på israeliskt områden.

Den drabbade Londonfamiljen har tydligt känt av den allt hårdare inställningen till judar i Storbritannien.

– Vi döljer vår identitet så mycket vi kan och vi säger åt våra barn att gömma alla judiska symboler eftersom omgivningen här inte är vänligt inställd till judar. Vi betraktas som måltavlor och vi har sett en rejäl ökning av fientlighet, säger trebarnspappan.

---

Fakta: Antisemitism i Storbritannien

  • 2022 registrerades 1 662 antisemitiska händelser.
  • 2023 hade antalet ökat till 4 103. 266 av dessa inbegrep fysiskt våld.
  • Siffrorna för 2023 är de högsta sedan The Community Security Trust började föra statistik.

---

Fler artiklar för dig