Nyheter

Pingst Umeå säljer anrik fastighet

Församlingen ett steg närmare kyrkbygget som ska bli en ny mötesplats nära universitetet

Efter nästan 30 år med en av Umeås äldsta byggnader säljer Pingstförsamlingen Tornhuset. Köpeskillingen, som inte offentliggjorts, blir en grundplåt till ett planerat socialt och kulturellt centrum där bland annat folkhögskola och äldreboende ska inrymmas.

Intresset kring försäljningen av det så kallade Tornhuset i centrala Umeå har varit stort. Fastigheten uppfördes 1892 och är med sitt runda hörntorn ett landmärke i de centrala delarna av Umeå. Sedan 1996 har Pingstförsamlingen här drivit Café Station med konferens- och kulturverksamhet. Nu tar en grupp lokala fastighetsägare över.

– Det har varit en riktigt, riktigt bra mötesplats mellan kyrkan å ena sidan och samhället å den andra sidan. Men vi har gjort en utredning och konstaterat att huset är inte lokalen för framtidens mötesplats. Så efter moget övervägande har vi beslutat att sälja Tornhuset, berättar Ulf Sundkvist, pastor i Umeå Pingst.

Trestegsraket

Dagen har tidigare rapporterat om församlingens planer att tillsammans med Umeå folkhögskola uppföra en ny mötesplats På Ålidhem nära universitetsområdet. Utöver redan nämnda inslag planeras det nya bygget rymma en second hand-butik och lokaler för LP-verksamhetens sociala arbete. Även kafé, restaurang och aktivitetshall ingår. Projektet ligger ännu några år bort i horisonten, men försäljningen blir första stora steget på den trestegsraket som församlingen skissat.

– Steg två blir att räkna ut hur många lägenheter man kan bygga på den plats där vår kyrka ligger nu. Det kommer att framgå av kommande detaljplaneutredning som sker i samarbete med byggnadsnämnden och sedan säljer man det antal kvadratmeter som man kan bygga. Idén är att vi säljer till någon som vill bygga hyres- eller bostadsrättslägenheter i ett centrumnära kanonläge, förklarar Ulf Sundkvist.

Han pratar för varan så pastor han är.

– Det tredje delen är församlingens gåvor, böner och egna arbetsinsatser. På sista raden står det kanske 60–70 miljoner kronor. Det är vad vi behöver för att bygga den nya kyrkan och nu har vi en riktigt bra grundplåt.

Inte en enda nej-röst

Ulf Sundkvist tror att bygget ligger tre till fem år framåt i tiden. För honom har det varit viktigt att beslutsprocessen fått ta tid så att församlingens medlemmar har kunnat känna sig trygga.

– En av de stora utmaningarna har varit: Hur kan man fatta beslut om så stora frågor som en fastighetsförsäljning för tiotals miljoner kronor? Och hur gör man det i en församling där man vill att alla ska få möjlighet att säga vad de tänker och tror men även få rätt kunskapsunderlag inför beslutet?

– Jag är väldigt tacksam för hur församlingen har engagerat sig, hur man ställt initierade frågor och bett om underlag. När vi väl skulle fatta slutet tänkte jag att det blir kanske 60–40 eller 70–30 för och emot. Men då händer det som bara händer i Nordkorea – ingen lägger ner sin röst, ingen röstar nej – samtliga närvarande röstberättigade röstar ja. Jag blev uppriktigt överraskad. Jag vet ju vilket engagemang som funnits för Tornhuset och jag har också fått trösta en och annan besviken.

Tacksam över beslutsprocessen

Tacksam är ordet Ulf Sundkvist hela tiden återkommer till. Och han understryker behovet av bön och fasta inför viktiga beslut som detta.

– Detta visar på den mognad och styrka som finns i församlingsrörelsen och i frikyrkan och som jag menar bidrar positivt till det svenska samhället. Att det finns församlingar som kan samla sig och fatta beslut i stora frågor.

Även köparna uttrycker sin tillfredsställelse över förvärvet av Tornhuset.

– För oss som köpare känns det fantastiskt att nu få möjlighet att förvärva ett av Umeås landmärken och mest kända historiska fastigheter. Vi tänker förvalta och på sikt utveckla denna fastighet med omsorg på ett ansvarsfullt sätt, säger Per Linghult, vd Lillåsidan AB som är representant för Bostadsutveckling i Umeå AB.

---

Fakta: Tornhuset

Tornhuset i centrala Umeå är en av stadens äldsta byggnader. Där har pingstförsamlingen bland annat drivit Café Station 1996-2023. Nu är fastigheten såld.
  • Uppfördes 1892 och ritades av dåvarande stadsingenjören Wilhelm Stolpe.
  • Här inrymdes Umeås första elverk, ett vedeldat ångkraftverk som gav ström till 36 gatlyktor och belysning till kyrkan och rådhuset.
  • Här huserade också stadens brandkår som brukade torka sina slangar i hörntornet som också tjänade som utsiktspunkt över staden.
  • Sedan 1996 har Umeå Pingstförsamling ägt fastigheten där de bedrivit olika verksamheter.
  • Pingstkyrkan förvärvade fastigheten för 2,6 miljoner kronor och säljs den alltså för ett mångmiljonbelopp.

---

Fler artiklar för dig