Nyheter

Kristna stödinitiativ på tvåårsdagen för Ukrainakriget

Kunglig fredsbön i huvudstaden och tv-sänd insamlingsgala från Småland

Fredsbön i Slottskyrkan i Stockholm. Insamlingsgala i Pingstkyrkan Arken i Värnamo. Årsdagen av Ukrainakriget skapar engagemang i svensk kristenhet.

Kung Carl XVI Gustaf var den som bjöd in till ekumenisk fredsbön i Slottskyrkan. Arrangemanget hölls på dagen två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och på plats fanns en stor kör och flera instrumentalister, varav många var ukrainska flyktingar som medverkade.

Bilder från lördagens fredsbön

Kungaparet liksom kronprinsessparet och prinsparet deltog i fredsbönen där hovpredikant Michael Bjerkhagen talade om fastetidens betydelse.

Bjerkhagens budskap handlade om fastetidens innebörd och han lyfte fram att den kristna fastan har solidaritet med våra lidande medmänniskor som ett centralt tema. Gudstjänstdeltagarna fick höra att bönen är en motståndsrörelse mot världens ondska och att hoppets betydelse är avgörande. Att hoppet anger riktningen och att ondska och död inte har sista ordet.

Bilder från lördagens fredsbön

– Hoppet är ett uppgivenhetens motgift. Vi vågar hoppas, därför att Kristus har gått före i lidandet och döden – och segrat över död och ondska, sa Michael Bjerkhagen.

Även statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström deltog liksom anhöriga till de stupade svenska soldaterna Johan Fredriksson och Edvard Selander Patrignani.

Bönesamlingen avslutades med en psalm av fredspristagaren och den tidigare sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu. ”Godhet har makt över ondskan. Kärlek nedkämpar hat”, ljöd sången.

I Värnamo är lördagskvällen vikt åt en insamlingsgala för Ukraina där Frank Ådahl och Emilia Lindberg sjunger i Pingstkyrkan tillsammans med en lokal kör. Arrangemanget är ett samarbete med de kristna hjälporganisationerna Hoppets stjärna och Barnens oas samt kristna tv-kanalen TBN Nordic som direktsänder galan via sin webbsida.

Dagen besöker sångaren Emilia Lindberg i hennes hem i Edsbyn.

En av de medverkande talarna är östexperten Rauli Lehtonen och under kvällen kommer flera inslag från Ukraina att förmedlas. Bland annat får publiken och tv-tittarna se och höra den ukrainske lovsångsledaren och soldaten Mark Sergeev framföra Simon Ådahls sång med uppmaning att be för Ukraina. Inspelningen gjordes i torsdags i staden Chasiv Yar belägen blott tio kilometer från Bakhmut där det i långa tider rasat hårda strider mellan ryska och ukrainska styrkor.

---

Fakta: Kriget i Ukraina

  • Började den 24 februari 2022 med att ryska trupper på bred front anföll och invaderade Ukraina.
  • Över 10 000 civila i Ukraina har dött sedan dess och över 18 500 har skadats.
  • Räknar man sammanlagt på båda sidor har över en halv miljon soldater stupat enligt beräkningar som New York Times gjort.

---

Fler artiklar för dig