Nyheter

Justin Welby vägrade träffa palestinsk präst

Delade scen med Jeremy Corbyn - politiker som sedan länge stämplats som antisemit

Den lutherske prästen Munther Isaac har rest från sitt hem i Betlehem till London för att samla stöd för eldupphör i Gaza. Men när han ville träffa Engelska kyrkans ärkebiskop Justin Welby fick han nej, baserat på det sällskap han befunnit sig i.

Israels krigföring i Gaza fortsätter och många gör allt de kan för att få till ett eldupphör. Så också den lutherske prästen Munther Isaac från Betlehem, en präst som nyligen fick stor uppmärksamhet för sin innovativa julkrubba där Jesusbarnet placerades i vad som såg ut som spillror efter en israelisk bombattack.

Munther Isaac har länge försökt använda sin plattform för att protestera mot Israels krigföring, och nu har han deltagit i en stor pro-palestinsk manifestation i London, dit han rest för att försöka sätta press på makthavare.

Tanken var att han under sitt besök i Storbritannien även skulle träffa Justin Welby, Engelska kyrkans ärkebiskop tillika ledande symbol för den världsvida anglikanska gemenskapen.

Men den lutherske prästen från Betlehem fick oväntat nej.

Talade med Corbyn

Anledningen till Justin Welbys agerande är, enligt The Guardian, det sällskap som Munther Isaac befann sig i. Ärkebiskopen var tydlig på förhand med att han inte tänkte ta emot den palestinske besökaren om han delade samma scen som Jeremy Corbyn, den tidigare partiledaren för Labour som länge kritiserats för sin antisemitiska hållning.

Justin Welby är en av många kyrkoledare som efter Hamas massakrer den 7 oktober och det påföljande kriget i Gaza har oroat sig över den växande antisemitismen i Västvärlden och det här var tänkt att ses som en markering.

Munther Isaac valde dock att inte lyssna, utan höll ett tal på samma manifestation som Jeremy Corbyn. Därmed uteblev mötet kyrkoledarna emellan.

Agerar olika

När det gäller fördömanden och ställningstaganden i det pågående kriget har kristna ledare agerat på lite olika sätt. Justin Welby har, likt många andra kyrkoledare i Europa, valt att i hårda ordalag kritisera Israel för sin krigföring i Gaza och vädjat till eldupphör och krävt att förnödenheter ska nå civilbefolkningen.

Men parallellt har han också riktat blytung kritik mot Hamas. Till att börja med genom att förfäras över den islamistiska rörelsen blodiga massaker på judar den 7 oktober, för att sedan fortsätta med att kräva att de ska frige den israeliska gisslan samt sluta skjuta raketer mot civilbefolkningen inne i Israel.

Tyst om Hamas

Muther Isaac däremot har genom hela denna period haft en helt annan retorik. Den 7 oktober var han tyst och någon tydlig kritik mot Hamas har han inte yttrat under det pågående kriget.

Desto tuffare är han i sin agitation mot Israel, vilket också märktes då han höll sitt tal för en pro-palestinsk publik i London där han inte backade från att använda de mest värdeladdade och omtvistade orden för att beskriva den pågående konflikten.

– I dag säger vi nog med kolonialism, nog med ockupation, nog med apartheid och belägring. I dag säger vi med en röst, stoppa detta folkmord, sa Munther Isaac inför en jublande folkmassan efter att ha blivit introducerad av den palestinska ambassadören.

Ackompanjerad till slagrop om ett fritt Palestina argumenterade han för att man måste ta ställning i det pågående kriget.

– Antingen stödjer ni detta folkmord, eller så ropar ni ut, inte i mitt namn.

Är skamligt

Tidigare har han, liksom flera andra palestinska kyrkoledare, riktat kraftig kritik mot kyrkorna i Västvärlden och anklagat dem för att vara alltför återhållsamma när det gäller att kritisera Israel. Så även under sitt London-besök, där Munther Isaac i en intervju med The Guardian kritiserade ärkebiskop Justin Welbys agerande.

– Det här är skamligt att inte vara villig att träffa en annan präst, det är inte min typ av kristendom, sa han.

Engelska kyrkan, fortsatte han, verkar sakna mod och det är smärtsamt när kristna runtom i världen vänder bort blicken när det kommer till palestiniernas lidande.

– De kommer med sina tröstande ord, men de har alltför länge varit tysta när det kommer till de uppenbara krigsbrotten. Kyrkorna verkar vara paralyserade, och de verkar vara villiga att offra den kristna närvaron i Palestina enbart för att undvika att hamna på tvärs med Israel.

Munther Isaac, luthersk präst verksam i Betlehem, Palestina, talar på en demonstration i London.
Fler artiklar för dig