Nyheter

Efter reaktionerna: Schaman ställer in aktivitet på bibliotek

Känner sig inte välkommen längre och har själv ställt in sin medverkan, uppger tidningen Mitti

En kvinnlig schaman skulle träffa barn på Sollentuna bibliotek under sportlovet. Efter att aktiviteten ifrågasatts, och flyttats till ett mindre rum, har hon själv ställt in besöket. Det säger hon till tidningen Mitt i.

”Lär dig om kristaller och dess betydelse inom andinsk shamanism. Ta chansen att lära dig om andinsk tradition och prova på en chokladceremoni”, stod det i sportlovsprogrammet i Sollentuna kommun, norr om Stockholm.

Kvinnan som skulle hålla i aktiviteten kallar sig schaman och har också beskrivit sig som kanal till andevärlden. Eftersom kommunen ska förhålla sig neutral till religion reagerade kultur- och fritidsnämndens ordförande i Sollentuna, Thomas Nyman (KD), vilket Dagen nyligen skrev om.

När kvinnan försäkrade biblioteket om att aktiviteterna endast handlade om kultur, inte religion, valde biblioteket att behålla programpunkten. Dock flyttades den till ett mindre rum. Detta har nu fått kvinnan att ställa in sin medverkan, då hon inte känner sig välkommen längre, enligt tidningen Mitt i.

”Hon anser att biblioteket föll till föga för politisk påverkan då man flyttade arrangemanget till ett mindre rum än vad som först planerats”, skriver tidningen.

På en av sina Facebook-sidor anklagar kvinnan Kristdemokraterna och frikyrkligt kristna för att ha ”dragit i gång ett drev” mot henne.

Kritiserar kommunen

På en annan kritiserar hon Sollentuna kommun för hur man hanterat eventet.

“Man kan inte bjuda in en shaman och sen be den göra något och sedan ändra det, inte låta personen använda trumman, sedan ta ner informationen om eventet, vägra lägga ut information om evenemanget på sociala medier och försöka tysta ner alltihop, minska antalet platser”, skriver hon.

Bland forskare finns ingen gemensam uppfattning om vad termen schamanism betecknar. Men generellt anses schamanen vara en religiös specialist som finns i olika religiösa kulturella kontexter, och som ges rollen av medlare mellan andemakterna och människorna.

Aktiviteten hade på fredagen plockats bort från sportlovsprogrammet.

Fler artiklar för dig