Nyheter

Svenska kyrkor vädjar om kriget i Gaza

SKR lyfter bland annat fram Gazas kristna minoritet som nu riskerar att helt försvinna

Ett omedelbart eldupphör, gisslan som frisläpps och snabb humanitär hjälp in till nödställda i Gaza. Det är Sveriges kristna råds (SKR) vädjan, där de riktar sig till ”alla med makt och inflytande”.

Kriget i Gaza fortsätter rasa, med ständiga rapporter om människor som dör och ett humanitärt lidande bland palestinier på flykt. Israels militär verkar dessutom redo att avancera in i staden Rafah, vilket pekas ut som Hamas sista viktiga fäste, men det är också en stad dit många flytt och snart kanske de tvingas fly igen.

Samtidigt håller Hamas fortfarande över hundra israeler som gisslan, där det är högst oklart hur de behandlas och var de befinner sig.

”Vi ser den oerhörda smärtan hos både palestinier och israeler. Det är en smärta som in på kroppen delas av många också i Sverige som har släkt, familj och vänner som är direkt drabbade”, skriver nu Sveriges kristna råds styrelse (SKR) i ett uttalande.

Bägge sidor

SKR är de svenska kyrkornas gemensamma plattform där alla kyrkofamiljer ingår, så deras uttalande kan ses som kyrkornas samlade röst. Där många andra väljer att antingen enbart sätta press på Israel med krav på eldupphör, eller Hamas med uppmaning om att släppa gisslan, väljer alltså SKR att rikta sig mot bägge parterna i konflikten.

Kyrkornas främsta budskap är fred och hopp, där de citerar den gammaltestamentliga profeten Jeremia för att ge understöd åt budskapet.

Skickar vädjan

Att kyrkor i Sverige inte själva kan göra så mycket konkret på marken i Gaza innebär att de i sitt uttalande får nöja sig med att uppmana andra att agera.

”Vi vädjar till alla med makt och inflytande om ett omedelbart eldupphör, ett omedelbart frisläppande av gisslan och att erfarna humanitära aktörer utan dröjsmål ges stöd och möjlighet att verka effektivt”, landar deras budskap i.

Men det som alla kristna kan göra är att fortsätta be för de nödlidande samt att fortsätta arbeta där man är för fred och rättvisa.

Sveriges kristna råds styrelse samlade i Betlehemskyrkan i Stockholm, där de bland annat antog ett uttalande om kriget i Gaza.

Gazas kristna

SKR lyfter också upp situationen för Gazas kristna minoritet.

”Larmrapporter kommer nu om att den lilla men aktiva kristna närvaron helt håller på att försvinna. Flera har dödats i kriget, en del har lyckats fly utomlands tack varje dubbla medborgarskap. Många av de som är kvar har sökt skydd i kyrkornas lokaler”.

Fler artiklar för dig