Nyheter

Sameh Egyptsons avhandling under utredning - kan bryta mot lagen

Avhandlingen om Muslimska brödraskapet i Sverige utreds - kan ha avslöjat känsliga uppgifter, enligt Svenska dagbladet

Bakgrunden är att avhandlingen innehåller känsliga personuppgifter som enligt Överklagandenämnden för etikprövning borde ha etikprövats. Den som med uppsåt bryter mot kravet om etikprövning riskerar att dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Sameh Egyptsons avhandling Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige godkändes av Lunds universitet förra året, och ledde till omfattande debatt. I avhandlingen driver Sameh Egyptson tesen att Muslimska brödraskapet verkar i Sverige, och att Islamiska förbundet och moskén på Södermalm i Stockholm utgör navet i organisationen.

I avhandlingen namnges 200 personer som delaktiga i verksamheten, vilket i höstas föranledde Överklagandenämnden för etikprövning att åtalsanmäla avhandlingen. Detta då man menar att Sameh Egyptson hanterat känsliga personuppgifter utan etikprövningstillstånd. Forskaren själv hävdar att avhandlingen registrerades innan lagen om sådant tillstånd infördes, och menar dessutom att han endast har hanterat personuppgifter som offentliggjorts av berörda personer.

– Vi anser att om man själv är med i en politisk organisation, själv är en del i det och har styrelseuppdrag, är det inte känsliga personuppgifter. Det anser jag fortfarande och jag kommer att driva det upp till högsta nivån, till Europadomstolen, säger Sameh Egyptson till Svenska Dagbladet, som var först med att rapportera om förundersökningen.

I nuläget finns ingen misstänkt för brott, enligt tidningen. Och om ett brott begåtts är det inte klart om ansvaret vilar hos forskaren själv, hans handledare eller någon annan.

Sameh Egyptson har varit i blickfången också för att en svenskkyrklig församling nyligen beslutade att ställa in en planerad föreläsning med honom, vilket Dagen skrivit om.

Fler artiklar för dig