Nyheter

Felicia Ferreira till Fredrik Malm (L): ”Det är bedrövligt”

L-toppens enkla lösning på konvertitfrågan underkändes av Dagens chefredaktör i livesänd radiodebatt

Liberalen Fredrik Malms utspel att kyrkor inte ska döpa asylsökande har skapat kraftfulla reaktioner. Dagens chefredaktör Felicia Ferreira mötte honom i direktsänd debatt i Sveriges radio, där hon var tydlig med vad hon tyckte om förslaget.
– Det här är så dumt så att klockorna stannar.

Liberalernas Fredrik Malm fick ännu en gång tillfälle att förklara vad han menar, då han dagen efter sin debattartikel i Expressen tog plats i P1 Morgon i Sveriges radio.

– Det här handlar om att personer som kommer till Sverige och söker asyl, i väntan på att ansökan behandlas händer det att människor byter religion. Sedan går man till Migrationsverket och säger jag har blivit kristen och därför måste jag få ett uppehållstillstånd för kristna blir förföljda i mitt land.

Fredrik Malm landar i att det inte är så det är tänkt att asylpolitiken ska fungera, att man på plats i Sverige skapar sig ett nytt asylskäl som man från början inte hade.

– Det finns en ganska enkel lösning på det här, det är att kyrkorna tillsammans kommer överens om att vi välkomnar alla som vill blir kristna, vi genomför jättegärna ett dop, men vi gör det först efter att asylbeslutet har kommit.

På så sätt, menade Fredrik Malm, finns det inga incitament att använda religionsbytet i asylprocessen och det blir lättare att se vilka som är genuina konvertiter.

Så dumt

I livesändningen deltog även Felicia Ferreira, Dagens chefredaktör, som inte alls köpte Fredrik Malms resonemang.

– Jag tycker faktiskt att hans förslag om att sluta döpa asylsökande är så dumt så att klockorna stannar, svarade Felicia Ferreira.

– För det första, att en politiker ska ge sig in och tala om för kyrkan att man inte får döpa, vilket är ett av kyrkans grundläggande uppdrag, det är att gå långt i att begränsa en dyrköpt frihet, religionsfriheten, som vi har i Sverige.

Tidningen Dagen och pingstkyrkan i Uppsala kommer hålla utfrågningar med samtliga partiledare under våren 2018.
På torsdagskvällen frågades Liberalernas partiledare Jan Björklund ut av Dagens Elisabeth Sandlund och pastor Dan Salomonsson.

Hon ifrågasatte också att det här skulle röra sig om ett systematiserat fusk där ett stort antal asylsökande försökte lura Migrationsverket. Snarare menade hon att många som kommer till Sverige söker sig till olika gemenskaper där kyrkorna ofta har visat sig ha dörren öppen.

– Det kan vi prata om som något fantastiskt.

Delar linje

Fredrik Malm menade dock att det även finns många kristna som faktiskt delar hans uppfattning, samt att det här inte rör sig om några få personer. Han lyfte också fram att olika kyrkor hanterar frågan om dop annorlunda, där han argumenterade att det framför allt är frikyrkor som har en låg tröskel och att det är lättare att döpa sig där.

Det är bedrövligt

Felicia Ferreira menade snarare att det finns ett upparbetat sätt i kyrkorna att hantera människor som vill döpa sig, där allt föregås av djupgående samtal och en präst eller pastor säger nej till en dopkandidat om de tvekar på att intentionen är ärlig.

– Jag tycker att Fredrik Malm underkänner en hel pastorskår här, som att de är naiva och godtrogna, nej det är bedrövligt.

Felicia Ferreira ställde sedan den retoriska frågan om politiker ska kräva att även andra grupper inte ska få döpa sig, och förklarade sedan att dopet är en helig handling som inte har med politik att göra.

Fredrik Malm fick slutrepliken.

– Men det här är inte en inomkyrklig fråga, menade han.

– Vi har hundratals personer som kommer till Migrationsverket och säger att de här i Sverige har bytt religion och måste ha uppehållstillstånd. Det blir en fråga som påverkar asylprocessen.



Fler artiklar för dig