Nyheter

Kriminella har tagit över Hoppets stjärnas skola i Haiti

Svenskbyggda skolan i huvudstaden Port-au-Prince har tagits över av ökänt väpnat gäng

Den grundskola som Hoppets stjärna driver i en förort till Port-au-Prince togs nyligen över av ett kriminellt gäng. Det kaos som råder i Haitis huvudstad gör det omöjligt att veta var flertalet av familjerna som haft barn i skolan befinner sig, och hur de mår.
– Vi kan bara hoppas och be till Gud att de klarar sig i den här situationen, säger Ulrika Kallin-Eriksson, verksamhetschef på Hoppets stjärna.

Hoppets stjärna, med huvudkontor i Örnsköldsvik, ansvarar för sju skolor i Haiti. Sex av dem ligger på landsbygden, där det råder relativt lugn. Det är skolan i en förort till den våldshärjade huvudstaden Port-au-Prince, Rigaud, som tagits över av ett gäng.

Ulrika Kallin-Eriksson, verksamhetschef på Hoppets stjärna.

– Port-au-Prince är sedan tidigare i våldet av fyra gäng som intagit staden och strider mot varandra. De plundrar, förstör, går in i hus, våldtar kvinnor och flickor, säger Ulrika Kallin-Eriksson till Dagen.

– Omkring 90 procent av invånarna har flytt för sina liv, och de stora vägarna in till staden är avstängda.

Redan efter sommarlovet 2023 hade situationen i området blivit så osäker att skolan fick hålla stängt.

– Sedan har det förvärrats under hösten, och för någon månad sedan fick vi veta att gänget 400 Mawozo tagit över skolan.

400 Mawozo beskrivs som det största kriminella nätverket i Haiti, och kontrollerar stora delar av huvudstaden. Det är samma gäng som 2021 kidnappade 17 missionärer från USA-baserade Christian Aid Ministries. Bortsett från kidnappningar är gruppen ökänd för att använda sig av våldtäkter och mord för att behålla makten i ”sina” områden.

Traumatiserade barn

Tony Boursiquot, fältansvarig för Star of Hope Haiti, beskriver läget i skolan på organisationens hemsida:

”De kriminella gängen har ockuperat skolområdet, plundrat allt av värde och slagit sönder det de inte ville stjäla. Skolgårdens grind ligger omkullvält. Trasiga möbler, sönderrivna skolböcker och krossade tallrikar ligger utspridda över skolgården där barnen brukade leka. Våra fadderbarn har fått se sina hem bli beslagtagna, plundrade eller nerbrända! De har traumatiserats av att se nära och kära mördas inför deras ögon!”

Hoppets stjärnas skola i en förort till den haitiska huvudstaden Port-au-Prince.

Några bilder på förödelsen finns inte, utan informationen har spridits muntligen, berättar Ulrika Kallin-Eriksson.

– Vår personal på plats i Haiti kan inte åka till området, det är för farligt, och telefonerna fungerar inte, säger hon.

Bristen på kommunikationer gör det också omöjligt för organisationen att veta vad som hänt de 555 elever som går på skolan i Rigaud.

– Vi vet att några familjer tagit sig till vår skola norr om Port-au-Prince. Men de som är fast i huvudstaden går det inte att nå. Vi kan bara hoppas och be till Gud att de klarar sig i den här situationen, säger hon.

Skolorna återuppbyggdes

Hoppets stjärna har drivit skolan i Rigaud sedan 1989. Den består av 15 årskurser – två års förskoleklass, sedan årskurs 1 till 13 varav det sista året är universitetsförberedande.

– Efter jordbävningen 2010 förstördes nästan alla våra skolor i Haiti. De kunde byggas upp igen, och säkras mot nya jordbävningar, genom en insamling via Radiohjälpen.

Hoppets stjärnas skola i en förort till den haitiska huvudstaden Port-au-Prince.

I övrigt driver man sina skolor med insamlade medel genom privata gåvor, från företag och enskilda individer.

– Vårt mål är naturligtvis att få tillbaka skolan i Rigaud. Därför avsätter vi redan nu medel för att reparera den.

Hoppets stjärna har verkat i Haiti i 45 år och är för närvarande den enda skandinaviska organisation på plats i landet.

Enligt Ulrika Kallin-Eriksson sätter haitierna just nu sitt hopp till den styrka under kenyansk ledning som enligt planen ska stödja Haitis hårt ansatta polis. FN:s säkerhetsråd godkände i höstas utplaceringen av styrkan, formellt ett multinationellt säkerhetsuppdrag (MSS) som skulle omfatta omkring 1 000 personer. Det är fortfarande oklart när uppdraget ska kunna påbörjas.

---

Fakta: Haiti

  • Haiti, med 11,5 miljoner invånare, är det fattigaste landet på västra halvklotet. Sedan ett antal år råder totalt politiskt kaos och beväpnade gäng har tagit över delar av landet.
  • Våldet har eskalerat kraftigt sedan president Jovenel Moïse mördades i sitt hem 2021.
  • I en ny rapport pekas närmare 50 personer ut som inblandade i mordet, däribland Jovenel Moïses änka, en tidigare premiärminister och en tidigare polischef. Uppgifterna riskerar att skaka om ett redan instabilt Haiti, som plågas av gängvåld och våldsamma protester.
  • Laglösheten är som störst i huvudstaden Portau-Prince, som har cirka 2,6 miljoner invånare. Hittills i februari har minst två barn dött som följd av gängvåldet i staden, enligt Unicef. Bara i januari dödades minst 71 civilpersoner, och närmare 20 000 personer har tvingats lämnade sina hem sedan nyåret.

---

Fler artiklar för dig