Kultur

Avkragade biskopens otrohet blir film - var själv ovetande

Jonas Karlsson ryktas till huvudrollen - tidigare Visbybiskopen var ovetande om planerna

Efter en otrohetsaffär fick biskopen för Visby stift lämna sin tjänst och blev avkragad. Nu planeras för att historien ska bli film med kända skådespelaren Jonas Karlsson i huvudrollen. Men den tidigare biskopen visste inget.

Det är Expressen och webbtidningen Moviezine som berättar om planerna på att göra filmen ”Din nästa”, byggd på verkliga händelser kring tidigare biskopen Thomas Peterssons otrohetsaffär som skakade om Svenska kyrkan som ledde att han avsattes som biskop och präst i februari 2022.

”En smärtsam händelse för alla inblandade och för hela kyrkan”, beskrev ärkebiskop Antje Jackelén, det hela då.

En rad kända skådespelare är tilltänkta för medverkan i den planerade filmen. Förutom huvudrollsinnehavaren Jonas Karlsson återfinns också Stina Ekblad, Livia Millhagen och Rebecka Hemse i rollistan. Bakom manuset finns teaterchefen Stefan Larsson, som också ska regissera inspelningen.

I Expressen har Jonas Karlssons agent senare gått ut och dementerat att han skulle vara klar för rollen som Thomas Petersson.

Helt ovetande om filmplanerna

Tidigare biskopen Thomas Petersson har själv berättat sin historia i boken ”Avkragad”, som nyligen släpptes. Men han var helt omedveten om planerna på att göra film om händelsen fram till att Expressen hörde av sig.

– Vi är inte tillfrågade. Vi hade sagt nej. Vi kan under inga omständigheter acceptera detta. Vi lever i en svår situation med mycket ångest, säger Thomas Petersson till tidningen.

Han hoppas nu inom kort bli kontaktad av regissören eller någon på det inblandade produktionsbolaget Scandinavian Content Group. Bolagets vd Hans Engholm säger att filmen handlar om stora frågor kring skuld, trohet och kärlek, och menar att den är ”väldigt fritt baserad” på otrohetsaffären och avkragningen i Visby.

Ville göra ”egen take”

Kyrkomiljön och löften som är givna inför Gud ser han som ett ”extra lager”.

Varför har då ingen kontakt tagits med Thomas Petersson så här långt?

– Vi har pratat om det, men valde att göra vår egen take på det, säger vd Hans Engholm till Expressen, och lägger till att Thomas Petersson nu gärna får kontakta produktionsbolaget.

--


Fler artiklar för dig