Nyheter

Ärkebiskopen: Staten måste ta ansvar för kyrkans kulturarv

Kulturarv förfaller om inte ersättningen höjs, skriver Martin Modéus

Den ersättning som staten ger Svenska kyrkan för förvaltning av kyrkobyggnaderna ”har år efter år urholkats på ett sätt som nu nått smärtgränsen”. Det skriver ärkebiskop Martin Modéus och samfundets generalsekreterare Helén Ottosson Lovén i en debattartikel.

I debattartikeln, som publicerades i Altinget, föreslår Svenska kyrkan att den kyrkoantikvariska ersättningen höjs gradvis från dagens nivå på 460 miljoner, till 700 miljoner kronor år 2027.

”Det innebär att ersättningen i praktiken återställs till dess ursprungliga värde”, skriver Martin Modéus och Helén Ottosson Lovén, som också önskar att ersättningen inflationsskyddas från och med 2028.

Svenska kyrkan förvaltar cirka 3 400 kyrkobyggnader och får efter skilsmässan från staten år 2000 ett statligt bidrag för att underhålla och reparera dem.

Sedan 2010 ligger ersättningsnivån kvar på 460 miljoner kronor om året. Summan har inte följt med andra kostnadsökningar, och innebär enligt Svenska kyrkan i praktiken en sänkning.

Uppvaktade kulturutskottet

Redan i höstas lämnade Svenska kyrkan en rapport till regeringen, med förslag på höjda ersättningsnivåer. Sedan dess har samfundet uppvaktat bland annat kulturutskottets ledamöter inför den regeringsskrivelse om det kyrkliga kulturarvet som ska behandlas i utskottet senare i vår, berättar Martin Modéus och Helén Ottosson Lovén.

”Vår bild är att det sedan länge finns ett brett och genuint intresse för det kyrkliga kulturarvet bland riksdagens partier. Men trots det har ersättningen successivt urholkats till dagens ohållbara nivå”, skriver de.

När Riksantikvarieämbetet förra året utvärderade effekterna av den kyrkoantikvariska ersättningen var en slutsats att ersättningen ”gör nytta och är en viktig förutsättning för bevarande och vård av de kyrkliga kulturminnena”. Samtidigt konstaterade man att det saknas en nationell överblick av vård- och underhållsbehovet, och ansåg att länsstyrelsernas borde stärka sin tillsyn.

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus.

---

Fakta: Kyrkoantikvarisk ersättning

  • Svenska kyrkan får årligen ett bidrag för visst underhåll och renovering av samfundets kyrkobyggnader. Det är den del av överenskommelsen mellan staten och Svenska kyrkan då dessa skildes åt år 2000.
  • Sedan 2010 ligger summan på 460 miljoner kronor om året.
  • Det är kulturmiljölagen som reglerar att Svenska kyrkan har rätt till viss ersättning av staten för kulturhistoriskt motiverade kostnader i samband med vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena.
  • Vart femte år görs en särskild avstämning av hur ersättningen fungerar. Detta sker under 2024.

---

Fler artiklar för dig