Inrikes

Nu prövas ”snippamålet” i hovrätten – igen

Den händelse som åtalet gäller – enligt den tidigare domen ett sexuellt övergrepp – ägde rum i Frälsningsarméns lokaler.

En docka ska användas som bevis när det uppmärksammade ”snippamålet” prövas i hovrätten igen. Dessutom ska den tioåriga flickans mamma höras. Det sexuella övergreppet begicks i Frälsningsarméns lokaler.

När det så kallade snippamålet prövas igen hålls rättegången bakom stängda dörrar – och allmänhet och medier får endast vara med en kort inledande stund. Trots det är intresset stort och många journalister befinner sig i Hovrätten för västra Sverige på onsdagsmorgonen.

På plats i rätten är också den tioåriga flickans mamma, som ska vittna.

– Vi kommer att höra henne om vad flickan menade med snippa och vilken innebörd det hade för flickan vid tidpunkten, säger målsägarbiträdet Agneta Carlquist.

Friades tidigare

Det var i februari i fjol som en man i 50-årsåldern friades från anklagelser om våldtäkt mot barn, eftersom Hovrätten för västra Sverige ansåg att det var oklart vad flickan menat med ordet snippa. Hovrätten bedömde visserligen att mannen hade begått sexuella övergrepp, men att det han gjort inte kunde likställas med våldtäkt.

Högsta domstolen slog senare fast att det var fel att rätten inte prövat några andra brottsrubriceringar – till exempel sexuellt övergrepp mot barn – utan helt friat mannen.

Övergrepp i Frälsningsarméns lokaler

Både mannen och flickan var aktiva i en lokal kår (motsvarighet till församling) inom Frälsningsarmén. Den var i kårens lokaler som mannen begick det sexuella övergreppet.

Frälsningsarmén har tidigare skrivit i ett mejl till Dagen att samfundet har nolltolerans mot övergrepp samt att ”vi är medvetna om att vi måste fortsätta kampen”.

När den friande hovrättsdomen kom i februari 2023 var advokaten Ruth Nordström kritisk.

– Jag anser att domen är helt felaktig och att det flickan beskriver med egna ord är att hon utsatts för en våldtäkt och att gärningspersonen borde dömts för våldtäkt mot barn, sa hon till Dagen.

Ruth Nordström är grundare av Skandinaviska Människorättsadvokaterna, en advokatbyrå som riktat in sig på asyl- och migrationsrätt, mänskliga rättigheter och privatjuridik.

Har med docka

När målet nu tas upp igen i hovrätten är brottsrubriceringen i första hand två fall av våldtäkt mot barn och i andra hand två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn.

– Naturligtvis innefattar det också sexuellt övergrepp mot barn om det inte skulle anses grovt. Gärningsbeskrivningen omfattar också sexuellt ofredande, säger åklagaren Ann-Christin Claesson.

Försvaret ska under rättegången ha med sig en docka, lika tung och stor som flickan var när hon misstänks ha utsatts för övergreppet. Den åtalade mannen hoppas att dockan ska hjälpa till att fria honom.

Fler artiklar för dig