Nyheter

L-toppen till frikyrkor: Döp inte asylsökande

Fredrik Malm (L): Pingstkyrkan och Equmeniakyrkan döper asylsökande alltför lättvindigt.

Kyrkorna i Sverige bör enas om att inte döpa personer som väntar på sitt asylbeslut. Det menar Fredrik Malm (L) som i en debattartikel i Expressen varnar för att asylsökande utnyttjar frikyrkor för att få stanna. Pingstkyrkan och Equmeniakyrkan pekas ut.

”Min slutsats är att konvertering under asylprocessen är avsevärt mer problematisk än vad som framkommer i den svenska debatten”, skriver riksdagsledamoten Fredrik Malm i en debattartikel i Expressen.

Där tar han spjärn mot vad som händer i Storbritannien, där diskussionerna pågår för fullt efter att en man utfört en syraattack mot sin tidigare partner samt två minderåriga barn. Mannen hade först fått avslag på sin asylansökan, men efter att ha konverterat och blivit kristen fick han stanna. Att han skulle vara kristen ifrågasätts efter vansinnesdådet, där även högt uppsatta politiker kastat sig in i debatten. Utöver det har man även ifrågasatt Engelska kyrkan efter att ett 40-tal asylsökande muslimer nyligen låtit döpa sig.

Här finns risker

Fredrik Malm använder nu de här berättelserna från Storbritannien för att rikta blicken mot Sverige. Han menar att även här finns det risk för att asylsökande försöker manipulera systemet genom att låtsas bli kristna, samt att det som hittills främst diskuterats främst kommit att handla om konvertiternas rättssäkerhet där han nämner Konvertitrapporten från 2019 som exempel.

”Att byta religion är ingen småsak. Enligt islamisk troslära kan det leda till dödsstraff att lämna islam. Oavsett om konversionen är genuin eller ej så kan den innebära livsfara om omgivningen i hemlandet känner till den” skriver Fredrik Malm.

”Här borde det ringa varningsklockor hos de kyrkor i Sverige som genomför dop under asylprocessen. De måste vara medvetna om vilka risker de utsätter asylsökanden för eftersom en majoritet av de som konverterar under asylprocessen får avslag och därmed ska återvända till hemlandet.”

Anklagar frikyrkor

Framför allt är det svenska frikyrkor som får kritik av Liberalernas riksdagsledamot, där Pingstkyrkan och Equmeniakyrkan namnges och anklagas för att döpa asylsökande alltför lättvindigt.

”Det krävs i stort sett inga förkunskaper om kristendomen för att bli ansluten till deras samfund”, menar Fredrik Malm, som skriver att ett dop i frikyrkliga samfund i praktiken kan bli en parallell väg till uppehållstillstånd.

Nu efterfrågar han en större reflektion kring asylsökande konvertiter, där han menar att för många kan ett kristet dop efter ett avslagsbeslut vara ett halmstrå man tar till i hopp om att få stanna i Sverige. Själv uttrycker han att det är märkligt att människor från traditionellt muslimska samhällen blir väckelsekristna precis när de väntar på sitt asylbeslut.

Landar i uppmaning

Några egentliga förslag på politiska förändringar presenterar inte Fredrik Malm i sin debattartikel, däremot är han skeptisk mot att nuvarande regler skulle lättas upp och att det skulle bli enklare att få asyl som konvertit. Hela utspelet slutar med en uppmaning till kyrkorna i Sverige att inte döpa personer som väntar på ett asylbeslut, utan det kan vänta tills asylärendet är avslutat.

---

Fakta: Asylsökande konvertiter

  • I Sverige går det att få asyl om du kan visa att du är förföljd för din tros skull.
  • I praktiken gäller det främst om du kommer från vissa muslimska länder där det är förbjudet att lämna islam och du riskerar hårda straff.
  • Flera asylsökande som kommit till Sverige har på plats konverterat och blivit kristna, och kunnat använda det som asylskäl.
  • För att få stanna som konvertit görs först en prövning där du måste bevisa att din kristna tro är genuin, enligt den praxis som vuxit fram via domstolsbeslut.

---

Fler artiklar för dig