Nyheter

Företagare ger kyrkan privatlån: Räddar kyrkbygget i Åre

Ordföranden: Insatsen har varit helt avgörande för att vi inte skulle behöva pausa arbetet

Församlingen Bykyrkan i Undersåker, Åre kommun, hade hoppats finansiera delar av sin utbyggnad med hjälp av ett lån från Pingst centralt. När det inte fungerade blev en privat långivare lösningen.
– Det var vår Herre och Pingsts tf föreståndare, Pelle Hörnmark, som ordnade en bra deal, konstaterar Bykyrkans ordförande Olof Holmgren.

Det är alltid stor rörelse kring Bykyrkan så här i sportlovstider. Då brukar församlingen, som ligger mitt i Åredalen, ta emot flera hundra skidsugna ungdomar från olika församlingar runt om i landet. Men förutom uthyrningar pågår i år dessutom en stor tillbyggnad av kyrkan. Bygget påbörjades i fjol och ska fördubbla församlingens utrymmen. För att slippa pausa projektet ansökte församlingen om ett lån på minst fyra miljoner kronor hos sitt samfund, Pingst FFS. Men det blev inga pengar.

– Motiveringen var att stadgarna i Pingst inte tillåter den typen av utlåning. De kan ställa upp med kortsiktiga lån när akuta situationer uppstår, men vi hade ett mer långsiktigt behov, förklarar Olof Holmgren.

Men då gjorde Pingsts tf föreståndare Pelle Hörnmark en avgörande insats.

– Han hörde av sig efter att beslutet var taget på Pingst och sa att han kände att vi måste hitta en lösning. Sedan återkom han och sa att han pratat med en person som funderar över möjligheten att hjälpa till, berättar Olof Holmgren.

Vill vara anonym

Personen i fråga visade sig vara en kristen företagare, och efter några samtal med församlingsledningen gjordes en överenskommelse om att Bykyrkan skulle få låna den aktuella summan. I början av januari hade församlingen pengarna på kontot. Lånet innebär att Bykyrkan kan fortsätta sitt bygge som planerat. Företagaren vill vara anonym, men delar av församlingsledningen har träffat personen, som även besökt Bykyrkan.

– Självklart har vi bestämt med honom att vi kommer att betala ränta, och under året kommer vi att göra amorteringar. Insatsen har varit helt avgörande för att vi inte skulle behöva pausa arbetet. Nu har bygget aldrig stått stilla och planen är att vi ska kunna använda hela huset i slutet av året, säger Olof Holmgren.

Bykyrkan i Undersåker nya tillbyggnaden.

Hela byggprojektet har en budget på nio miljoner kronor, varav församlingen från början lade in tre miljoner, och mer pengar har samlats in under byggnationens gång. Olof Holmgren betonar att det fortfarande finns ett insamlingsbehov för att ro i land det hela, samtidigt som värdet på kyrkan kommer att öka så mycket att finansieringen på sikt kommer att kunna övergå i ett vanligt banklån.

Hur är statusen för tillbyggnaden just nu?

– Utsidan är i princip klar, med hängrännor, tak, rasskydd och fönster. Utbyggnaden är ihopdockad med det gamla huset och vi håller på att göra den sista hopkopplingen på taksidan. Huset är färdigisolerat och värmen är påkopplad. Exteriören är grundmålad och nästa steg är att sätta väggbeklädnad.

Olof

Hur fungerar det för församlingen att ha verksamhet under tiden som bygget pågår?

– Väldigt bra. Vi har använt vårt befintliga hus fullt ut, så ingen förändring i verksamheten. Vi har kunnat jobba på helt parallellt med bygget.

Olof Holmgren är också upprymd över att Bykyrkan de senaste månaderna upplevt en tillströmning av nya människor. Församlingen har 88 medlemmar på pappret, men fler gånger har det varit 90–95 besökare på gudstjänsterna.

– Folk står ute i foajén. Vi ser verkligen fram emot att kunna använda det nya huset, säger han.

---

Fakta: Bykyrkan i Undersåker

  • En pingstförsamling i Åre kommun.
  • Bildades 1992 som en sammanslagning av pingstförsamlingarna i Undersåker och Ånn.
  • 2014 köpte Bykyrkan ett annex av turistanläggningen Fjällsätra, där först en samlingslokal och ett serveringskök skapades. Numera finns också i Bykyrkan ett året-runt-öppet vandrarhem som ger ett viktigt tillskott till församlingens ekonomi.
  • Församlingen har 88 medlemmar, varav cirka tio är 60 år och äldre.

---

Fler artiklar för dig