I lagens mening frikänns Alm från anklagelserna om kränkande särbehandling och sexuella trakasserier i den oberoende utredning som nu är färdig. Men styrelsen för Pingst FSS uttalar att förtroendet för tidigare nationella ledaren, Daniel Alm, ”har gått sönder genom det som skett”.
Styrelsen för Pingst – fria församlingar i samverkan skriver i en kommunikation kring utredningen om den tidigare föreståndaren att de ”ser mycket allvarligt på det inträffade”. Pingströrelsens pastorer runt omkring i landet och personalen på Pingstkontoret i Alvik, Stockholm, informerades i ett mejl som sändes ut på måndagskvällen och tisdag morgon.
Pingstledningen skriver: ”Styrelsens samlade bedömning är att det finns skäl att ifrågasätta agerandet ur ett etiskt och moraliskt perspektiv. Tyvärr har förtroendet för Daniel Alm gått sönder genom det som skett och hans avgång som föreståndare för Pingst FFS var oundviklig.”
Inget stöd för kränkning
Men samtidigt ger utredningsunderlaget inte stöd för att kränkande särbehandling eller trakasserier har skett utifrån arbetsmiljörättslig mening och enligt diskrimineringslagen, skriver pingstledningen genom sin ordförande Lennart Edström.
– Det är ett antal ganska tuffa kriterier som alla måste vara uppfyllda för att kvalificera för kränkande särbehandling eller trakasserier ur legalt perspektiv, uppger Lennart Edström till Dagen.
– I laglig mening är han frikänd. Det är viktigt att säga.
På samma gång skriver styrelsen för Pingst i kommunikationen som gått ut att ”utredningen ger stöd åt anmälningsunderlaget”.
Vad är det egentligen som har hänt?
– Någonting har hänt. Det har varit ett omfattande underlag. Men här kommer sekretessen och stoppar mig från att berätta mer, säger Lennart Edström.
Avgick i oktober
Det var i oktober förra året som Daniel Alm togs ur tjänst av styrelsen för Pingst FFS och ett par dagar senare valde att säga upp sig. Bakgrunden var en anmälan gällande maktmissbruk mot person i beroendeställning, med inslag av sexuell karaktär, från en tidigare anställd kvinna på pingstkontoret i Alvik. Hans egen upplevelse av det som varit var annorlunda än anmälarens.
Ytterligare en anmälan om kränkande särbehandling har därefter kommit in från en annan tidigare anställd kvinna och har varit en del av utredningen, uppger nu Lennart Edström. Utredningen har gjorts av företaget Human & heart på rekommendation av Arbetsgivaralliansen.
Daniel Alm berättade själv i sociala medier, när han meddelade sin avgång, att han haft ”ytterligare ett fall” i sitt liv med ”en relation till en kvinna som gått för långt” och som han beklagade.
[ Daniel Alms ombud: Pingst FFS har blandat ihop juridik och moral ]
Utredningen sekretessbelagd
Pingstledningen och styrelsen hanterar i formell mening den oberoende utredningen kring Alm som ett personalärende. Rapporten görs inte offentlig och är omgiven av stark sekretess, vilket gör att inte heller Dagen har fått läsa den. Det innebär också att Lennart Edström inte vill ge några närmare beskrivningar kring vad någon har gjort eller inte har gjort.
– Under hela den här processen har jag själv försökt att hålla armlängds avstånd till utredningen och låtit företaget arbeta, fram till dragningen i förra veckan, säger han.
Två spår upplever sig styrelsen för Pingst nu ha att förhålla sig till utifrån de intervjuer och det material som samlats in sedan i november: 1) Utredningen om kränkande särbehandling mot två kvinnor. 2) Förtroendebrist på grund av för långt gångna relationer till två kvinnor, där en av kvinnorna inte varit en del av utredningen.
Den nu presenterade utredningen kommer också med konkreta förslag till Pingst kring åtgärder för att arbeta förebyggande för att liknande situationer inte ska uppstå igen, sägs det i den information som har gått ut.
Hur ser processen ut framåt?
– Del A med redovisning av utredningen till alla inblandade är nu avklarad. Nu kommer del B, där vårt jobb börjar, som handlar om det kan finnas bakomliggande orsaker till det inträffade som vi behöver titta på. Del C är sedan eventuella rekommendationer och åtgärder gällande pingstkontoret i Alvik.
Styrelsen jobbar vidare
Vad det framförliggande arbetet konkret innebär, och vilka åtgärder det kan handla om vill Lennart Edström inte säga något om i dagsläget. Saken behöver analyseras, uppger han. Men han lovar att återkomma och säger att saken tas på ”stort allvar”.
– Det blir ett inåtarbete i vår organisation som styrelsen får leda. Om det är något som är fel så är det viktigt att rätta till det. Nu måste vi titta framåt.
I förhållande till det nationella Pingst FFS har Daniel Alm i dagsläget ingen arbetsrättslig relation. Han valde ju att avgå i höstas. Däremot är han fortfarande anställd i Västerås pingstförsamling, där han varit tagen ur tjänst och varit arbetsbefriad under hela den här processen.
Kan Daniel Alm fortsätta som pastor inom pingströrelsen efter det här?
– Jag kan inte se att han är pastor i morgon i vår rörelse. Men detta är inte mitt bord att bestämma. Det är mer en fråga för Pelle Hörnmark [tf föreståndare] och församlingen i Västerås.
– Men vi vet också att förtroende kan återuppbyggas, och det kan vi bara sätta vår stilla förhoppning till. Förlåtelse finns att få, säger Lennart Edström.
Angående hur dialogen med Daniel Alm ser ut för närvarande säger styrelsens ordförande att han vet att både olika pastorer och gamla vänner har kontakt med honom ganska ofta.
– För egen del har jag haft sporadisk kontakt, mest när något behöver göras av formell karaktär. Sedan var jag den enda från Pingst som satt med när Daniel Alm och hans ombud fick redovisningen kring utredningen i förra veckan.
Samtalsstöd fortsätter
När det gäller vilket stöd de inblandade parterna har fått under den här tiden:
– Vi har byggt struktur av support kring i första hand anmälarna, men även kring Daniel Alm. Vi har erbjudit löpande samtalsstöd, själavårdare med mera, det de önskar ha. Det pågår så länge de behöver det.
Lennart Edström säger till Dagen att han betraktar den oberoende utredningen som ”en god process”.
– Utredarna har varit väldigt sakliga och koncisa i det de gör.
Han beskriver också styrelsen i Pingst som enig i det här, men säger att anmälare och anmäld så klart har olika perspektiv.
– Jag tycker att utredningen är tydlig och klar. Bakomliggande orsaker väcker alltid följdfrågor, där är allt inte kristallklart. Men jag tror utredarna har kommit så långt man har kunnat komma med den typ av material som de har fått tillställt sig, säger Lennart Edström.
Med utredningen i handen, gjorde ni rätt som tog Daniel Alm ur tjänst och arbetsbefriade honom när anmälan kom?
– Det beslutet känner jag mig väldigt trygg med även om det var väldigt smärtsamt och jobbigt. Om det finns minsta misstanke så ska vi göra en ordentlig utredning står det i arbetsmiljölagen, och här var det relativt allvarliga anklagelser. Vi följde lagen, inget sopades under mattan. Vi vidtog de åtgärder som krävdes.