Nyheter

Säpo ser rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige som säkerhetshot

Kyrkan används ”som en plattform i syfte att bedriva underrättelseinhämtning samt annan säkerhetshotande verksamhet” i Sverige, skriver Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen bedömer att rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige används av den ryska staten för säkerhetshotande verksamhet mot Sverige. Det framgår av ett färskt yttrande från myndigheten, rapporterar Vestmanlands Läns Tidning.

Yttrandet från Säpo har skickats till Myndigheten för stöd till trossamfund, som just nu utreder om statsbidraget till rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige ska stoppas.

”Säkerhetspolisen bedömer att den ryska staten använder den rysk-ortodoxa kyrkan av Moskvapatriarkatet i Sverige som en plattform i syfte att bedriva underrättelseinhämtning samt annan säkerhetshotande verksamhet i form av påverkan mot Sverige”, skriver Säpo i yttrandet, som VLT alltså först rapporterade om.

Kontakt med underrättelsetjänst

Säpo uppger också att företrädare för rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige har haft kontakt med personer som arbetar för de ryska säkerhets- och underrättelsetjänsterna.

Rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige har under flera år mottagit statligt stöd från Myndigheten för stöd till trossamfund. Mellan 2020 och 2022 mottog kyrkan sammanlagt nästan 740 000 kronor från myndigheten.

---

Fakta: Statsbidrag till rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige

  • Den rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige ingår i Moskvapatriarkatet, som leds av patriark Kirill av Moskva.
  • Kyrkan har mellan 2020 och 2022 fått 737 755 kronor i statsbidrag genom Myndigheten för stöd till trossamfund.

---

Fler artiklar för dig