Nyheter

Larm om arbetsmiljöproblem i Svenska kyrkan i Jönköping

Signalerna har kommit anställda, förtroendevalda och församlingsbor i Jönköpings församling, säger Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift

Larm om arbetsmiljöproblem i Jönköpings församling har fått biskopen i Växjö stift, Fredrik Modéus, att inleda en särskild genomlysning av situationen, rapporterar Jönköpings-Posten.
– Det sker nu därför att jag har fått många signaler, säger han till tidningen.

Det är i ett brev till en rad personer i Jönköpings församling som biskopen i Växjö stift berättar att han tagit initiativ en genomlysning av församlingens arbete. Skälet är att han ”fått signaler om läget i Jönköpings församling”, skriver JP.

Genomlysningen ska göras under ledning av Karin Grännö Engkist, kyrkoherde i Bankeryds församling samt kontraktsprost, som tillsammans med Rickard Bonnevier, biträdande stiftsdirektor i Växjö stift, ska samtala med anställda från sex olika yrkeskategorier, rapporterar tidningen.

”Har fått många signaler”

Genomlysningen ska fokusera på fyra områden inom Jönköpings församling: styrning, ledning, organisation och kultur.

Till JP säger biskop Fredrik Modéus att han tagit initiativet efter att han blivit kontaktad av företrädare inom Svenska kyrkan i Jönköping.

– Det sker nu därför att jag har fått många signaler. Det är det enkla svaret. Det har kommit från anställda medarbetare, från förtroendevalda och församlingsbor. Om de du pratat med gör en annan bedömning får det stå för dem, säger han till tidningen.

Redan 2021 rapporterade JP om problem i arbetsmiljön i Jönköpings församling. Sjukskrivningstalen var höga och i en arbetsmiljöenkät hade ledningens och kyrkorådet fått låga betyg. Då pekades den lokala kyrkoherdens ledarstil ut som en orsak till problemen, vilket kyrkoherden själv inte kände igen sig i, skriver tidningen.

Fler artiklar för dig