Nyheter

Sportlovsfirare bjuds till möte med schaman på kommunens bibliotek

KD-politikern Thomas Nyman: Skulle det finnas religiösa inslag får vi se över hur vi som kommun förhåller oss till sådana här saker

Kristaller, meditation till trumslag och en chokladceremoni står i fokus när Sollentuna bibliotek under sportlovet bjuder in en schaman, som beskriver sig själv som häxa och en kanal till andevärlden. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nyman (KD) har reagerat och bett om ett möte med kommunens tjänstemän.
– De säger att det här evenemanget är fritt från religion, säger han.

Lär dig grunderna i fotografi, spela bowling – eller möt en schaman. Det är några av de aktiviteter som Sollentuna kommun erbjuder barn och ungdomar som i slutet av februari går på sportlov. ”Lär dig om kristaller och kraftdjur och dess betydelse inom andinsk schamanism”, skriver kommunen på sin hemsida, och uppmanar besökarna att ”ta chansen att lära dig om andinsk tradition och prova på en chokladceremoni”.

Fram till och med fredagsmorgonen fanns på kommunens hemsida också en uppmaning om att ”ta chansen att uppleva en äkta trumresa”.

Att kommunens bibliotek erbjuder möte med en schaman har väckt förvåning hos Thomas Nyman (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sollentuna, som på onsdagen bad om ett möte med bibliotekschefen och kommunens kulturchef för att höra mer om evenemanget.

Thomas Nyman (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande i Sollentuna kommun.

– Jag är noggrann med att vi som kommun ska hålla oss neutrala när det gäller religion. Men tjänstemännen säger att det här evenemanget är fritt från religion och att det är fråga om andinsk kultur, som till viss del kan likställas med samernas kultur, säger Thomas Nyman.

”Motsägelsefulla beskrivningar”

Också Sollentunabon Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, reagerade med förvåning när han såg att biblioteket bjudit in en schaman.

– Jag tycker att det är ett intressant val att lyfta fram en andlig livsåskådning på det här sättet på ett kommunalt bibliotek. Då tänkte jag såklart att jag ville erbjuda mig en hålla en föreläsning om kristen tro, säger han.

Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen.

I ett mejl till Sollentuna bibliotek har han nu erbjudit sig att komma och hålla ett föredrag på temat evangeliernas trovärdighet och historiska skäl att tro på Jesu uppståndelse. Biblioteket har svarat honom att vårens alla evenemang redan är inbokade, men att de kan höras vidare till hösten eller nästa vår.

– Jag ser fram emot goda samtal för planeringen av ett kommande program. Samtidigt betonar biblioteket i mejlet till mig att schamanen ska berätta om andinsk kultur och inkariket, och det skiljer sig från evenemangets beskrivning på nätet, där även konfessionella inslag finns med. Det är två rätt så motsägelsefulla beskrivningar och det väcker givetvis frågor, säger Jacob Rudenstrand.

Forskare: Per definition det religiösa området

Den schaman som Sollentuna bibliotek har bjudit in har i en tidningsintervju beskrivit sig själv som ”hundra procent häxa”, och i en annan som ”kanalen mellan [människor i kris] och andevärlden”.

Jan Svanberg, forskare i religionsvetenskap vid Åbo akademi, som disputerat på en avhandling om schamanism och antropologi, menar att det i ett religionsvetenskapligt perspektiv är svårt att dra en tydlig gräns mellan vad som är kultur och vad som är religion när det gäller schamanism.

Jan Svanberg, äldre lektor i religionsvetenskap vid Åbo akademi.

– Helt klart är det fråga om det forskningsområde som en religionsvetare skulle intressera sig för. Definierar man religion som något som innefattar suprahumana gestalter, såsom andar eller änglar, då hamnar man per definition i det religiösa området. Och om människor säger att de får en andlig upplevelse är det fråga om en religiös och andlig praktik, säger han.

Bibliotekschefen: Känner mig trygg

Bibliotekschefen i Sollentuna kommun, Anna Edquist, säger till Dagen att evenemanget på Sollentuna bibliotek i slutet av februari kommer att kretsa kring de rent kulturella aspekterna av schamanens verksamhet – inte de andliga.

– Hon har sagt till oss att det blir fokus på andningsteknik och meditationsövningar.

Men går det alltså att skilja mellan de kulturella och andliga delarna i en schamans verksamhet? När Dagen ställer frågan till bibliotekschefen ber hon om att få återkomma. Efter ett samtal med den inbjudna schamanen säger hon:

– Jag har förvissat mig om hur det kommer gå till och jag känner mig trygg med det. Hon menar väldigt starkt att det inte finns något religiöst i hennes sätt att se på schamanism. Jag får lita på hennes ord.

Kommunhuset i Sollentuna. Bilden till höger är från ett bibliotek på en annan plats.

Gällande den så kallade trumresa som annonserats på Sollentuna kommuns hemsida säger Anna Edquist att just den beskrivningen ska strykas. Det skedde under fredagsmorgonen.

– Det kommer inte vara någon trumresa, utan trumman kommer i stället användas som en hjälp för att man ska kunna hålla takten i andningsövningarna. Det gör ju buddhister också, även om de kanske använder andra instrument.

Kan det hända att aktiviteter från andra andliga eller religiösa inriktningar, exempelvis en katolsk mässa eller bikt, också erbjuds inom ramen för bibliotekets verksamhet framöver?

– Just mässa eller bikt har jag svårt att tänka mig i våra lokaler, men annat utövande kanske skulle gå. Jag stänger inte dörren, men i så fall skulle jag behöva ha konkreta förslag att ta ställning till. Vi samarbetar gärna med representanter för olika livsåskådningar och välkomnar sådana kontakter. Vi har till exempel haft prästen Olle Carlsson här förut, säger Anna Edquist.

Thomas Nyman, KD-politikern och ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, planerar att gå på evenemanget på Sollentuna bibliotek om ett par veckor för att själv se om det enbart kommer att rymma kulturella inslag.

– Skulle det finnas religiösa inslag får vi se över hur vi som kommun förhåller oss till sådana här saker, säger han.

Fler artiklar för dig