Nyheter

Pastor på Västbanken: Be för oss

”Vi har bara en fiende, och det är Satan”, säger den arabiske pastorn Steven Khoury på Västbanken till Dagen

Kriget mellan Israel och Hamas har gått in i sin femte månad. Med nästan två miljoner Gazabor på flykt är den humanitära situationen på Gazaremsan mycket svår. Också på Västbanken påverkas den palestinska befolkningen av kriget.
– Vårt land behöver läkedom och vi behöver bön, säger Steven Khoury, arabisk pastor i Betlehem på Västbanken, till Dagen.

USA och EU har uttryckt oro för att Israels planerade offensiv i staden Rafah ska föranleda en storskalig humanitär katastrof, men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har lovat att civila i staden ska erbjudas en säker utväg innan offensiven inleds. Samtidigt är den humanitära situationen på Gazaremsan redan mycket svår, med 1,9 miljoner palestinier – 80 procent av Gazas befolkning – som enligt FN tvingats på flykt inom Gazaremsan.

Med målet att förgöra terrororganisationen Hamas har Israel bombarderat stora delar av Gaza, som nu ligger i ruiner.

Enligt siffror från Gazas Hamaskontrollerade hälsoministerium har fler än 28 000 människor dött i de israeliska luftangreppen. Hälsoministeriet skiljer inte på civila och militära dödsoffer, men när Israels försvarsmakt IDF i början av december förra året uppgav att 5 000 Hamassoldater dittills hade dött uppskattades samtidigt dubbelt så många civila ha dött i angreppen – det vill säga två civila dödsoffer per dödad Hamassoldat.

Blivit av med jobb

Också på Västbanken påverkas den palestinska befolkningen av kriget mellan Israel och Hamas. Med förstärkta israeliska säkerhetskontroller vid gränspassagerna har det i praktiken blivit närmast omöjligt för många dagpendlare att ta sig till sina arbeten på den israeliska sidan.

– Många araber här har blivit av med sina jobb inne i Israel och blivit ersatta av andra. Många känner en bitterhet, en känsla av att Israel bestraffar alla, även här på Västbanken, säger Steven Khoury, pastor i Betlehem på Västbanken och ledare för organisationen Holy Land Missions, till Dagen.

”Vi behöver bön”

Hos befolkningen på Västbanken är nu frågorna många gällande situationen i Gaza, berättar pastorn.

– Många oskyldiga civila dödas i angreppen mot Gaza. Folk på gatan här i Västbanken frågar sig: Vad är målet med det här? Var finns segern i detta? Det finns en stor ilska och frustration mot både Israel och Hamas för situationen.

Steven Khoury uppmanar Europas kristna att be för situationen – och att stödja den kristna minoriteten i de palestinska områdena.

– Vi vill se fred mellan judar och araber. Jesus lär oss att älska våra grannar. Vi har bara en fiende, och det är Satan. Vårt land behöver läkedom och vi behöver bön, säger han.

---

Fakta: Kriget mellan Israel och Hamas

  • Kriget inleddes den 7 oktober förra året då terrororganisationen Hamas genomförde samordnade angrepp inne i Israel och dödade 1 200 människor. Det var det blodigaste dådet mot judar sedan Förintelsen. Ytterligare cirka 250 människor kidnappades och fördes som gisslan till Gaza.
  • Israel har svarat med omfattande bombardemang mot Hamasmål i Gaza. Enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet på Gaza har fler än 28 000 palestinier dött i de israeliska luftanfallen. Omkring 1,9 miljoner Gazabor har enligt FN tvingats fly till andra delar av Gazaremsan.

---

Fler artiklar för dig