Nyheter

Amnesty: Bombning av kyrkor i Myanmar är krigsbrott

Sjutton människor, däribland nio barn, dödades i en attack mot en kyrka på trettondagen

Flygbombningarna av civila mål i Myanmar, bland annat kyrkor, skolor och sjukhus, måste prövas som krigsbrott. Det anser Amnesty International, som särskilt nämner attacken mot en kyrka i Sagaing-regionen den 7 januari. Där dog sjutton civila människor, varav nio barn.

Ögonvittnen berättar att två barn som spelade fotboll i anslutning till kyrkan dödades i den första lufträden. Många av de andra som dog var på väg att söka skydd när den andra attacken kom, uppger Amnesty International.

Angreppet ägde rum söndagen den 7 januari, när människor samlades till gudstjänst i Helige Petrus baptistkyrka i byn Kanan. Bortsett från kyrkan skadades även en skola och sex bostadshus.

– De här attackerna måste utredas som krigsbrott, och FN:s säkerhetsråd måste anmäla situationen i Myanmar till Internationella brottmålsdomstolen, säger Matt Wells, direktor för Amnesty Internationals program för akuta kriser, i ett uttalande.

– Det finns inga tecken på att militären i Myanmar skulle upphöra med sina dödliga attacker mot civila.

Myanmars militär förnekar att den låg bakom attacken, och hävdar att det inte fanns flygplan i området vid tidpunkten i fråga. Men filmklipp som granskats av Amnesty visar siluetten av stridsplan av typen A-5 över byn Kanan. I Myanmar är det bara militären som förfogar över dessa plan, som köps in från Kina.

Inbördeskrig i tre år

Inbördeskriget mellan militären och en rad väpnade motståndsgrupper rasar sedan tre år tillbaka i Myanmar, då militären tog över makten i en statskupp. Enligt forskare och människorättsorganisationer har militären sedan dess ofta valt religiösa byggnader som mål för sina bombningar.

Minst 107 religiösa byggnader, varav 67 kyrkor och fem buddistiska kloster, har sedan februari 2021 förstörts av militären enbart i den västra delstaten Chin, uppger nyhetsbyrån AP, som hänvisar till flera källor.

På treårsdagen av statskuppen utfärdade EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell Fontelles, ett skarpt uttalande om situationen.

”Rapporter om utbredda grymheter, inbegripet utomrättsliga avrättningar, godtyckliga gripanden, sexuellt och könsrelaterat våld, fysiska övergrepp, tortyr, förföljelse av människorättsförsvarare och journalister, flygbombningar och granatbeskjutning av befolkade områden, bland annat av barn och läger för internflyktingar, illustrerar militärens systematiska våldskampanj mot just de människor som den är tänkt att skydda”, sa han bland annat.

Någon ljusning syns inte. Nyligen meddelade Myanmars styrande junta att man kommer att tvångsinkalla 5 000 personer till militären varje månad, med början efter landets nyårsfirande i mitten av april. De nya rekryterna ska enligt juntans talesperson Zaw Min Tun tas från de 14 miljoner myanmarier – en fjärdedel av invånarna – som enligt en ny lag kan kallas in, uppger TT.


Fler artiklar för dig