Från den 1 juli i år kan det blir straffbart att påstå att Förintelsen är en lögn och att det finns en judisk världskonspiration. Inte heller ska man kunna hävda att exempelvis folkmordet i Srebrenica var en lögn “påhittad av bosnier”.
Det skriver regeringen i en lagrådsremiss.
Det var dåvarande justitieministern Morgan Johansson (S), som i april 2021 förklarade att regeringen ville se ett förbud mot att förneka Förintelsen, vilket Dagen skrev om. Då tillsattes en parlamentarisk utredning.
Nu går alltså regeringen vidare med ett förslag om att kriminalisera förnekande eller förringande av Förintelsen, liksom av vissa andra folkmord. Det sker i ett lagutkast som lämnats över till Lagrådet, som granskar att förslaget inte strider mot någon lag.
Av lagrådsremissen framgår att regeringen i och för sig anser att offentligt urskuldande, förnekande och flagrant förringande av Förintelsen och vissa andra brott redan i dag omfattas av bland annat bestämmelsen om hets mot folkgrupp.
Detta sägs dock inte uttryckligen i lagtexten, vilket EU-kommissionen haft synpunkter på.
Tillägg i brottsbalken
Därför vill regeringen göra detta tillägg i brottsbalkens skrivning om hets mot folkgrupp:
”För hets mot folkgrupp döms också den som i ett uttalande eller i ett annat meddelande som sprids förnekar, ursäktar eller uppenbart förringar ett brott som utgör eller motsvarar folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelse eller aggressionsbrott enligt ett avgörande som har meddelats av en svensk domstol eller av en erkänd internationell domstol för brott mot folkrätten och som fått laga kraft, om gärningen är ägnad att uppmana till våld mot, hota eller uttrycka missaktning för en sådan grupp eller enskild som avses i första stycket.”
Lagrådsremissen ger två exempel på straffbara uttalande – ”att påstå att Förintelsen är en lögn och att det finns en judisk världskonspiration”, och ”att påstå att exempelvis folkmordet i Srebrenica inte var ett folkmord och att händelsen är en lögn påhittad av bosnier”.
Regeringen hoppas att skrivningen också ska blir en hjälp för skolorna.
”Skulle till exempel en elev i en undervisningssituation ifrågasätta Förintelsen kan läraren peka på att Förintelsens minne uttryckligen är skyddat av den svenska staten genom detta straffbud”, skriver man i lagrådsremissen.
En av flera organisationer som varit kritiska till lagförslaget är Journalistförbundet, SJF.
– Vi tycker att i en demokrati så är det bättre att arbeta mot fördomar och avskyvärda värderingar på andra sätt än förbud, säger ordföranden Ulrika Hyllert till Sveriges radio, enligt TT.