Nyheter

Regeringen avvaktar om förbud av omvändelseterapi

Gunnar Strömmer (M): ”Problemet är inte en bristande vilja hos regeringen”

”Utredningen levererade inte”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) om varför regeringen inte gått vidare och lagt fram en lagstiftning om omvändelseterapi. Därmed är han oenig med såväl Svenska kyrkan som Sveriges kristna råd (SKR).

Ska omvändelseterapi förbjudas? Efter en intensiv debatt tillsatte den tidigare S-ledda regeringen en utredning. Den togs över av nuvarande borgerliga regering och sommaren 2023 kom svaret. Nej, det behövs ingen ny lag, eftersom man redan nu kan lagföra människor som med tvång försöker få en människa att byta sexuella läggning.

Både Svenska kyrkan och Sveriges kristna råd (SKR) nickade instämmande via sina remissvar och tyckte att det gjorts bra avvägningar, medan andra remissinstanser beklagade att utredaren Maria Hölcke inte kom med några skarpa förbudsförslag.

Sedan dess har det varit tyst. Något lagförslag har inte lagts fram, och nu börjar tålamodet tryta. Hur blir det egentligen?

Debatt i riksdagen

Det är riksdagsledamoten Daniel Vencu Velasquez Castro (S) som vill ha svar och han vände sig därför till justitieminister Gunnar Strömmer (M), där de bägge möttes i en interpellationsdebatt i riksdagen.

Svaret från Gunnar Strömmer var dock varken ja eller nej. Han lyfte gång på gång fram vikten att alla måste få ha rätt att älska den man vill, att det är förkastligt att försöka tvinga någon att ändra sin sexuella läggning. Men om det blir något förbud av omvändelseterapi fick hänga i luften, och i sak var det bara ett argument som justitieministern hade.

– Utredningen levererade inte, menade Gunnar Strömmer (M), mån om att betona att den tillsattes av den tidigare S-regeringen.

För tidigt

Exakt vad i utredningen som han ogillade gick han inte in på, men konstaterade enbart att frågan fortfarande bereds i Regeringskansliet.

– Det är för tidigt att säga när regeringen kommer ta ställning till utredningens förslag, sa Gunnar Strömmer (M).

Daniel Vencu Velasquez Castro (S) var så klart inte nöjd med svaret och påpekade att det finns inskrivet i Tidöavtalet att lagstifta mot omvändelseförsök, nu tyckte han att det luktade löftesbrott. Det som egentligen saknades, menade han, verkade snarast vara den politiska viljan.

Gör vårt bästa

– Mitt problem är inte en bristande vilja hos regeringen, utan att den utredning som skulle ta hand om frågan har levererat ett underlag som inte går att konvertera till ett skarpt lagförslag, svarade Gunnar Strömmer.

– Vi ska göra vad vi kan baserat på det underlag vi fått.

Sedan stakade han ut två tänkbara vägar framåt. Den ena är att utgå från den utredning som ändå finns, och då troligtvis inte lägga fram ett lagförslag mot omvändelseförsök av hbtq-personer. Det andra alternativet är att skaffa ett bättre beredningsunderlag, för att efter det kunna införa någon form av lagstiftning.

– Det är strängt taget det vägval vi står inför.

Religion viktigt

När det här fenomenet diskuterats tidigare brukar religiösa aktörers agerande ofta användas som skräckexempel, exempelvis att någon via bön försöker bota homosexualitet. Så blev det även i den här debatten när Daniel Vencu Velasquez Castro (S) varnade för vad imamer och präster kan tänkas hitta på.

När olika trossamfund i Sverige besvarat kritiken säger de att det inte pågår någon systematisk form av omvändelseförsök av homosexuella. Flera har också varit tydliga med att de tar avstånd från det här, exempelvis uttryckte både Svenska kyrkan och Sveriges kristna råd (SKR) detta tydligt i sina respektive remissvar.


Fler artiklar för dig