Kriminalvården gick på tisdagen upp i stabsläge för att kunna hantera landets överfyllda anstalter och fängelser. Platsbristen gör också att utrymmet för själavården krymper, menar Nämnden för andlig vård i kriminalvården. Det är allvarligt i ett läge där själavården behövs mer än någonsin, säger tidigare fängelsepastorn Pehr Hellberg.
– Trycket inom systemet har ökat, och då är det oerhört viktigt att få träffa personer med absolut tystnadsplikt, som en ventil, säger han.
Läget inom Kriminalvården är “väldigt allvarligt och akut”, sa på tisdagen Kriminalvårdens direktör för avdelningen för häkte, anstalt och frivård, Susanne Wedin.
Enligt de senaste siffrorna är beläggningsgraden på häkten och anstalter 116 respektive 125 procent, och prognosen är mörk.
– Vi har nått en gräns där beläggningsläget börjar bli så kritiskt och marginalerna så små att det finns en påtaglig risk för att vi inte klarar vårt uppdrag, sa Susanne Wedin till TT.
“Gör något med människor att sitta inlåst”
Pehr Hellberg, som arbetat som pastor inom Kriminalvården i 20 år, har svårt att se att den akuta överbeläggningen skulle komma som någon större överraskning för myndigheterna.
– Man har ju vetat att detta kommer, i och med att så många politiska krafter styrt åt det här hållet, och eftersom brottsligheten ökar och dessutom går ned i åldrarna. Så lite märkligt blir det att säga att man är överraskad, säger han till Dagen.
Efter pensioneringen för ett halvår sedan har Pehr Hellberg fortsatt att besöka en del interner. Sin sista tjänst hade han på häktet i Huddinge, där de flesta intagna fortfarande har en egen cell. Många har hårda restriktioner och kanske inte mer än en timmes rast om dagen.
– Det är ett skäl till att vi är så viktiga, för inget kan hindra en intagen från att träffa en präst eller imam. Att sitta inlåst gör något med människor, och utifrån det perspektivet kan man säga att vi inom Nav arbetar med dynamisk säkerhet – till oss kan man komma och prata om vad som helst, och vi har absolut tystnadsplikt.
Nav står för Nämnden för andlig vård i Kriminalvården, och finns på samtliga fängelser och häkten i Sverige. I dagsläget handlar det om uppemot 170 personer, främst präster, pastorer, diakoner och imamer, varav minst två på varje enhet.
Vill rå sig själva
Irma Janzon, också hon med lång erfarenhet som fängelsepastor, påpekar att pressen på både intagna och personalen ökar när anstalterna måste ta emot dubbelt så många som det var tänkt.
– Jag har aldrig tidigare upplevt att stressnivån är så hög hos personalen som nu, skriver hon till Dagen i en kommentar till situationen.
Att dela rum gör också att de intagna får svårare med sin egen andakt.
– Majoriteten av de intagna tycker att den bästa stunden på dagen är då de blir inlåsta och får rå sig själva. Axlarna sjunker ner, man känner sig trygg och kan vara sig själv.
Susanne Rodmar är konsulent på Sveriges kristna råd, som på Kriminalvårdens uppdrag samordnar och förmedlar den andliga vården. Hon ser hur den andliga vården trängs ut rent fysiskt när antalet intagna ökar.
Vad händer med den andliga vården när de intagna blir allt fler?
– Flera anstalter och häkten vill ha fler tjänster åt själavårdarna när de skalar upp. Bekymret är hitta rum för enskilda samtal och gruppsamlingar, säger hon till Dagen.
– Det har redan varit så ganska länge att rum som har kunnat användas som samtalsrum har fått bli bostadsrum. Därför sker många enskilda samtal numera i bostadsrummet, vilket blir komplicerat när fler och fler nu måste dela rum.
Dubbelbeläggningen innebär också att de gemensamma utrymmena inte räcker till.
– På en anstalt där man planerat för 100 personer, men har varit tvungen att ta in 200, blir det trångt för alla och ännu mindre plats för Nav-medarbetarna, säger Susanne Rodmar.
Det är ett dilemma, eftersom Kriminalvården har som mål att öka antalet Nav-medarbetare proportionerligt när de intagna blir fler.
– I trängda lägen behövs Nav ännu mer. Det märkte vi under pandemin, när själavårdarna hörde till de få som släpptes in på anstalter och häkten, trots att man satte stopp för besökare och permissioner.
[ Falsk diakon följde med när polisen lämnade dödsbud under flera år ]
---
Fakta: Andlig själavård inom kriminalvården
- Inom svensk kriminalvård finns sammanlagt cirka 180 präster, pastorer och diakoner samt imamer och övriga muslimska själavårdare. Minst två är knuta till varje häkten och fängelse i landet.
- Dessa kallas Nav-medarbetare, där Nav står för Nämnden för andlig vård och är ett begrepp som används i Kriminalvården.
- Nav-medarbetarna har i uppgift att möta de intagnas behov av personliga samtal, att anordna gudstjänster och att erbjuda samtalsgrupper samt att medverka i undervisning och vägledning i etiska och existentiella frågor.
- Verksamheten samordnas nationellt genom Sveriges kristna råd, SKR, som har ett avtal med Kriminalvården och ansvarar för rekrytering, utbildning och säkerhetsprövning av Nav-medarbetare.
---