Nyheter

Vänsterpartiet: Låt inte Israels artist i Eurovision komma in i Sverige

”Vi ska ha folkfest, inte folkmord”, sa Håkan Svenneling (V) under riksdagens utrikespolitiska debatt • Antiisraeliska demonstranter fördes ut ur riksdagen av polis.

Det finns en tydlig skillnad mellan höger och vänster i synen på Israel, vilket blev tydligt under riksdagens utrikespolitiska debatt, där också åhörare började ropa antiisraeliska ramsor innan de fördes bort.
– Vi ska ha folkfest, inte folkmord, sa Håkan Svenneling (V) när han krävde att regeringen inte beviljar Israels Eurovisionartist inresetillstånd till Sverige.

När utrikesminister Tobias Billström (M) presenterade regeringens utrikespolitiska deklaration innehöll den både ett försvar för förföljda kristna, ett kompakt stöd för Ukraina och även ett tydligt ställningstagande för Israels rätt att få försvara sig mot Hamas. Och när debatten släpptes loss visade det sig att frågan om Israels krig mot Hamas var det i särklass hetaste ämnet, där partiernas företrädare också splittrades i två läger. Även om alla svor trohet till tvåstatslösningen, tog avstånd från Hamas och militanta bosättare, gick det en tydlig skiljelinje mellan höger och vänster.

Den rödgröna oppositionen var stundtals skoningslösa i sin kritik av regeringens hållning till det pågående kriget, till en början anförda av Morgan Johansson (S) som inte kunde förstå att Sverige dragit in sitt stöd till det palestinska FN-organet UNRWA. Han menade att kopplingen till Hamas är för vag, enbart ”en handfull” anställda har tagits på bar gärning i sitt Hamas-stöd.

Utrikesminister Tobias Billström (M) förklarade att Sverige enbart pausat sitt bistånd tills det här utretts ytterligare, samt att Sverige ökar sitt stöd via andra aktörer i regionen för att kunna nå nödställda palestinier. Han markerade också att så länge Hamas fortfarande skjuter raketer och håller gisslan så har Israel rätt att replikera.

Stoppa Israel i Eurovision

Men den främsta kritiken mot Israel kom främst från V och MP:s företrädare i debatten. Vänsterpartiets Håkan Svenneling (V) tog stor plats med sina beskrivningar av den humanitära katastrof som just nu pågår i krigets Gaza där han menade att Israels våld mot civila palestinier gått över alla gränser.

Förutom att kritisera regeringen för att stödja Israel hade han också några konkreta förslag, som att Sverige ska avbryta alla militära samarbeten med Israel samt att regeringen ska gå in och påverka årets Eurovision.

– Israel borde inte få delta, var Håkan Svennelings budskap.

Men eftersom arrangörerna EBU inte har för avsikt att stänga av Israel föreslog Håkan Svenneling i stället att Sveriges regering borde neka Israels artist Eden Golan inresetillstånd inför tävlingarna som hålls i Malmö senare i år.

– Vi ska ha folkfest, inte folkmord, avrundade Håkan Svenneling sitt förslag.

Höger och Israel

På högerflanken var det främst KD, L och SD som på ett tydligare sätt visade sin förståelse för Israels agerande. Men de fick inte tala ostörda, utan från läktaren började aktivister ropa antiisraeliska slagord, vilket gjorde att ett flertal personer fick föras bort och den pågående debatten ta paus.

KD:s Magnus Berntsson fick också gång på gång försvara sig för den resa som flera kristdemokrater gjorde till Israel i slutet av förra året, där de bland annat fick träffa premiärminister Benjamin Netanyahu. Debatten kokade snart ner till den israeliska organisationen Keren Kajemet, som möjliggjorde KD-delegationens resa.

– Det är en frivilligorganisation som ägnar sig åt skogsvård i Israel, förklarade Magnus Berntsson.

Men den bilden delades inte av oppositionens företrädare, som snarare målade upp bilden av Keren Kajemet som en organisation med koppling till högerextremism och bosättarrörelsen. Efter flera skarpa repliker kunde Magnus Berntsson till slut bara konstatera att de hade olika bilder av vad Keren Kajemet är för organisation.

Fler artiklar för dig