Nyheter

Sara Skyttedal lämnar KD – blir politisk vilde

Efter att ha petats från sin plats på EU-listan väljer Sara Skyttedal nu att lämna Kristdemokraterna

”Det känns lite som att man skriver på sina skilsmässopapper”, säger Sara Skyttedal i en intervju med Expressen där hon meddelar att hon efter 22 års engagemang lämnar Kristdemokraterna. I stället blir hon politisk vilde i EU-parlamentet fram till sommarens val.

Det har stormat rejält kring Sara Skyttedal den senaste tiden i samband med att Kristdemokraterna tagit fram sin lista med toppnamn inför sommarens EU-val. Ett tag såg det ut som om Sara Skyttedal skulle toppa KD-listan, innan det kom fram att hon haft kontakter med SD och att förtroendet var tappat.

Nu väljer Sara Skyttedal att lämna partiet och att vara kvar som politisk vilde i Europaparlamentet under den tid som är kvar av mandatperioden. Det är i en intervju med Expressen hon släpper denna nyhet.

Blev dysfunktionellt

– Jag inbillar mig att det känns lite som att man skriver på sina skilsmässopapper. Man kanske vet att det är nödvändigt för att det är dysfunktionellt. Men det är svårt att inte samtidigt tänka på allt det fina som man har varit med om, säger Sara Skyttedal i intervjun.

Hon förklarar att egentligen hade hon tänkt lämna direkt då hon petades från EU-listan, men att hon valde att avvakta en stund och inte ta beslutet då känslorna var som mest intensiva och starka.

Känga mot Ebba

När Sara Skyttedal nu lämnar är det också med en rejäl känga riktad mot partiledare Ebba Busch, med budskapet att hon inte längre litar på ett ord som hon säger, trots deras tidigare nära vänskap. Hon lämnar också KD genom att besviket konstatera att hon gärna hade önskat att få ta en större intern roll i partiet när det gäller att utforma ny politik.

Sara Skyttedal har genom åren flera gånger lyckats styra KD dit hon önskat, till början som KDU-ordförande där hon blev en tongivande röst. Frågor där hon gick i bräschen var att riva upp Decemberöverenskommelsen samt att lägga om KD:s migrationspolitik.

Till sommarens stundande EU-val har Kristdemokraterna i hennes ställe valt att ha Alice Teodorescu Måwe som sin toppkandidat.

Fler artiklar för dig