Nyheter

”Pastorer har visat sitt stöd i frågan om juridiskt könsbyte”

Liberalernas Jakob Olofsgård menar att det finns många fördelar med att låta folk definiera sitt eget kön

Allt pekar på att riksdagen kommer att rösta igenom en ny könstillhörighetslag, trots protester från KD och SD. Liberalen Jakob Olofsgård (L) är pådrivande om att göra det enklare att byta juridiskt kön och berättar att han först kom i kontakt med frågan då han var verksam som pastor.
– Pastorer inom olika frikyrkor har tagit kontakt med mig och stöttat mig i det här.

I mitten av april kommer med all sannolikhet riksdagen rösta igenom en ny könstillhörighetslag som gör att det blir enklare att byta juridiskt kön. Frågan är politisk dynamit, då regeringen har splittrats i och med att Kristdemokraterna vägrar gå med på det här, där Dagen tidigare intervjuat Christian Carlsson (KD) som förklarar vilka invändningar de har.

Ärendet har nu hanterats av socialutskottet, och strax efter avslutat möte träffar Dagen Jakob Olofsgård (L) som kan bekräfta att partierna står fast vid sina tidigare ståndpunkter. M och L kommer därmed att runda KD och driva igenom det här i riksdagen tillsammans med oppositionen, en ovanlig politisk åtgärd.

Farhågor inte besannats

– Vi i Sverige är 15 år efter våra Nordiska grannländer här, säger Jakob Olofsgård.

– Danmark och Norge har haft sådana här lagar i tio års tid, Finland i ett år, när jag samtalar med kollegor där konstaterar de att vi är inne i en debatt som de haft tidigare.

Här i Sverige lyfts flera exempel på hur en ny könstillhörighetslag skulle kunna missbrukas, som att biologiska män skulle få tillträde till kvinnofängelser eller få tävla som kvinnor i olika sportsammanhang.

– När jag lyft de farhågorna med mina företrädare i andra Nordiska länder säger de att de hörde samma sak. Men inget av detta har besannats, säger Jakob Olofsgård.

Men missbruk har hänt, exempelvis i Norge där en man bytte kön och kom in på universitetet på en kvinnokvot, för att sedan byta tillbaka och bli man.

– Ja, det går att hitta specialfall där man kan utnyttja det här, men sådant ska täppas till. De här farhågorna är inte relevanta.

Jakob Olofsgård (L), riksdagsledamot för Liberalerna och pastor i Equmeniakyrkan.

Fråga som pastor

Jakob Olofsgård är förutom riksdagsman även pastor och har varit verksam inom Equmeniakyrkan. Han berättar att han i femton års tid jobbat med frågor om könsidentitet, först som pastor och de senaste tre åren också som riksdagspolitiker.

– Det här handlar om en liten utsatt grupp, det här är människor som jag har mött i min profession som församlingspastor. Jag har mött dem i samtal under lång tid.

Många tänker nog att en frikyrkopastor borde ha en mer konservativ syn på frågor om könsidentitet?

– Det är väldigt förenklat. Jag pratar heller aldrig om frikyrkan, utan om olika frikyrkor, vi har en stor spännvidd.

– Men när jag varit tydlig i debatten kring var jag står i detta, då har pastorer inom olika frikyrkor tagit kontakt med mig och stöttat mig i det här.

Inte minst, menar Jakob Olofsgård, har det visat sig vara stigmatiserande att i frikyrkliga sammanhang lyfta frågor om könsidentitet. Själv menar han att mycket av kritiken som finns handlar om okunskap. Han menar också att många som kritiserar det förslag som nu läggs fram antagligen aldrig har träffat en person som lider av könsdysfori eller fått höra deras berättelser om självmordstankar.

– Det blir tydligt för mig att de aldrig träffat de här människorna, aldrig sett dem i ögonen.

Jakob Olofsgård (L), riksdagsledamot för Liberalerna och pastor i Equmeniakyrkan.

Medicinskt och juridiskt

När en ny lagstiftning nu är på väg vill Jakob Olofsgård vara noga med att den gör skillnad på det medicinska och det juridiska. Framför allt handlar det här om att göra det enklare att utifrån sin egen självuppfattning få kunna välja juridisk kön, något som även 16-åringar ska få göra med föräldrars godkännande.

KD har protesterat och menar att det biologiska och juridiska måste hänga ihop, samt att det måste krävas en grundlig undersökning innan ett könsbyte kan vara aktuellt.

Så varför är det viktigt att ett könsbyte ska kunna gå snabbare och vara enklare?

– Men det är är en felaktig bild som målas upp, att det skulle bli lätt att byta kön, protesterar Jakob Olofsgård.

– Även med det här förslaget måste du utredas av en psykolog och läkare. Men processen ska inte behöva ta fem till sex år, vilket är fallet i dag.

Landa i tankar

Vidare menar Jakob Olofsgård att man inte ska behöva ha diagnosen könsdysfori för att byta juridiskt kön, något han också tror kommer att dämpa behovet av kirurgiska ingrepp, inte minst när det gäller unga människor.

– Det här skulle kunna få dem att landa i sina tankar, att inte springa iväg och ta förhastade beslut. De kan säga, jag fick mitt juridiska kön, det medicinska tar jag sedan. Vissa kommer nog att gå vidare och snart genomföra ett könsbyte ändå medan andra kan vänta när det finns ett större lugn i processen.

Inte minst menar Jakob Olofsgård att det här är viktigt med tanke på den kritik som kommit fram från personer som genomgått kirurgiska ingrepp och som i efterhand ångrar sig. Genom att skilja på den juridiska och medicinska processen skulle sådana berättelser kunna undvikas.

Så vi kommer att få fall där juridik och biologi inte hänger ihop, att man exempelvis är en juridisk man och biologisk kvinna?

– Ja, vi behöver ha det så.

Jakob Olofsgård (L), riksdagsledamot för Liberalerna och pastor i Equmeniakyrkan.
Fler artiklar för dig