Nyheter

Lovsångspastor avsatt efter ”rovdjursliknande manipulation”

Församling i Austin, Texas, avskedar sin pastor efter sexuella kontakter bakom ryggen på sin fru - beskrivs som “rovdjursliknande manipulation” av andra män.

En känd lovsångsledare i Texas, USA, har sparkats från sin församling efter att det uppdagats att han skrivit olämpliga textmeddelanden till andra män.

Flera stora medier i USA, både kristna och sekulära, skriver om att lovsångspastorn Aaron Ivey har fått sparken från sin tjänst i Austin Stone Community Church, en församling som tillhör Sydstatsbaptisterna. Anledningen är olämpliga och explicita textmeddelanden, som han ska ha skickat till andra vuxna män, samt i ett känt fall även till en minderårig.

Exakt vad han ska ha skrivit framgår inte, men församlingen har förklarat sitt agerande och lagt ut en text på sin egen hemsida. Där berättar man att församlingen upptäckte en olämplig konversation mellan pastorn och en annan man söndagen den 4 februari, och att man sedan ska ha hittat flera liknande incidenter, varav den äldsta är från 2011.

Församlingen skriver att det handlar om “ett tydligt mönster av rovdjursliknande manipulation, sexuell exploatering och ett missbruk av inflytande”.

Tre av de kontakter som lovsångsledaren haft gäller andra vuxna män. Men i ett fall ska det ha rört sig om en minderårig, även om det i rapporteringen inte framgår vilken ålder personen haft.

Aaron Ivey ska, förutom sin roll som lovsångspastor, också ha varit en del av församlingens äldstekår. När han nu avskedas hänvisar församlingen till två bibelord ur Första Timotheusbrevet. Ett av dem, från kapitel tre, handlar om hur en ledare i församlingen ska vara, exempelvis “höjd över allt klander”.

Har undervisat om relationer och faderskap

Aaron Ivey har skrivit en bok om Bibeln och äktenskapet tillsammans med sin fru Jamie Ivey, och har tidigare talat i kyrkliga sammanhang om behovet av manliga förebilder och fäder. Paret har fyra barn, varav tre afro-amerikanska adoptivbarn, och har tillsammans även lyft frågan om vikten av mångfald i en annars ganska vit homogen församlingsgemenskap, rapporterar Christianity Today.

Efter beskedet om avsked har Aaron Ivey själv inte gett någon kommentar till medier.


Fler artiklar för dig