Nyheter

Silent disco i medeltida katedralen i Canterbury skapar debatt

Kristna protesterade utanför kyrkan: Menar att det vanhelgar Guds hus

Katedralen i Canterbury är den världsvida anglikanska kyrkans moderkyrka. Att man bjöd in till silent disco har skapat debatt, där vissa menar att den här typen av arrangemang bör accepteras även i historiska kyrkor, medan andra argumenterar för att discodans i kyrkan vanhelgar Guds hus.

”En fantastisk atmosfär på gårdagskvällens Silent Disco. Tack alla som kom”, skriver X-kontot för Canterbury-katedralen i positivt peppande ton.

De har samtidigt lagt ut en film på den välfyllda kyrkan som badar i dansande människor, blinkande ljus och medhavt ljud. På filmen får man en liten glimt av det ”tysta” disco som anordnades inne i katedralen, alltså en form av disco där deltagarna lyssnar på musik via hörlurar för att sedan dansa tillsammans.

Får kritik

Men att använda en anrik kyrkolokal på det här sättet gillas inte av alla. Canterbury-katedralen är inte vilken kyrka som helst, utan Engelska kyrkans och även den världsvida anglikanska kyrkans främsta helgedom, byggd på 500-talet med både en historisk och symbolisk tyngd. Den enklaste jämförelsen vore att anordna ett disco i Uppsala domkyrka, Svenska kyrkans främsta helgedom.

Så att omkring 3 000 discodansare besökte kyrkan under några kvällar har skapat debatt.

– Det här kommer inte att föra människor närmare Kristus, utan snarare skicka budskapet att Kristus och hans kyrka, med all dess sanning, skönhet och godhet, är oviktig samt att underhållning tillåts få större uppmärksamhet än Gud, säger Cajeta Skowronski, till BBC.

Bön utanför discot

Han är en av många som protesterat högljutt mot att kyrkan används till disco och startade också ett upprop som samlade ihop cirka 1 500 namnunderskrifter. Han säger sig samtidigt inte ha något emot fenomenet silent disco, tvärtom.

– Men dess rätta plats är på en nattklubb, inte Canterbury-katedralen, den viktigaste kristna kyrkan i England.

Cajeta Kowronski deltog också i den bönestund som hölls utanför kyrkan i protest mot att katedralen förvandlats till en stor danslokal.

”Gud gillar när du ber i kyrkan och i regnet”, skriver han på X om förhållandena under böneprotesten, där han också konstaterar att kristna från olika samfund och traditioner kommit samman för att protestera.

I flera katedraler

Från kyrkans sida har man dock försvarat sig, och menar att discot skedde under ordnade former.

– Katedraler har alltid varit en del av livet på ett vidare plan än att primärt bara fokusera på kristen tillbedjan och mission, kommenterar kyrkans talesperson David Monteith till BBC.

Bakom arrangemanget finns en grupp som kallar sig ”Silent Discos in Incredible Places” och som ser till att anordna disco på olika platser som de tycker är spännande. Just nu är det inte bara katedralen i Canterbury som upplåtit sin kyrka till det här, utan liknande disco-event hålls i en rad historiska katedraler runt om i Storbritannien, vilket vissa jublar åt medan andra menar att det är högst olämpligt och snarast ett helgerån.



Fler artiklar för dig