Nyheter

Oro att kristen profil tas bort när kommun tar över kyrkas äldreboende

Kommunen tryggar verksamheten efter administrativ miss av Hyllie park

Efter drygt 30 år i Hyllie park-kyrkans (EFK) regi tar Malmö stad över församlingens äldreboende på kristen grund. Kommunen uppger att den så långt det är möjligt vill bibehålla kyrkans närvaro i verksamheten. Men hos en del finns också oro för att den kristna profilen ska tunnas ut.

Hyllie parks äldreboende, intill Hyllie park-kyrkan i sydvästra Malmö, inrymmer 34 lägenheter. När Hyllie park nu överlåter verksamheten till Malmö stad från den 4 mars får de äldre bo kvar på samma tre avdelningar och ha kvar samma personal. Malmö stad ska hyra de nuvarande tre fastigheterna av församlingen, som är en del av Evangeliska frikyrkan.

– Det här ska ge en stabilitet både för de boende och för de anställda, säger Peter Andersen, vd för Hyllie park AB som förutom äldreboendet också driver folkhögskola, grundskola, förskola och restaurang med mera intill kyrkan.

Peter Andersen VD, Hyllie Park AB

Hyllie park-kyrkan startade äldreboendet 1993. Att vård- och omsorgsverksamheten nu överlåts till Malmö stad har att göra med en administrativ miss hos Hyllie park AB för snart två år sedan. Bolaget missade helt enkelt ett viktigt datum. Det handlade om att man då skulle ha lämnat in underlag med önskemål om att vara med bland de idéburna äldreboenden som kommunerna i Skåne upphandlar med jämna mellanrum i ett så kallat ramavtal.

Hyllie park vände sig till kommunen och bad om hjälp när misstaget upptäcktes.

Måste upphandlas i konkurrens

Men krångliga lagregler kring upphandlingar av idéburen verksamhet gjorde att Malmö stad efteråt inte kunde göra en separat upphandling med bara Hyllie park, när det inte skedde i konkurrens med andra, uppger Anders Rubin (S), kommunalråd för hälsa, vård och omsorg i Malmö stad.

– Vi har tagit över motvilligt efter att ha utrett med en massa jurister om det inte skulle gå att upphandla av Hyllie park ändå. Men tyvärr gick det inte. För att rädda verksamheten från att läggas ned var ett kommunalt övertagande till slut det enda rimliga, säger Anders Rubin till Dagen.

porträttbild utomhus.

Vill samarbeta med kyrkan

Han uppger att kommunen inte har haft något att anmärka på den omsorgsverksamhet som Hyllie parks äldreboende har bedrivit.

– Under åren har det blivit ett boendealternativ där det är naturligt att vara troende. Det finns ett värde i profilen som gör att vi så långt det är möjligt vill bibehålla verksamheten med den inriktning som gällt, säger Anders Rubin till Dagen.

– Vi vill fortsätta samarbetet med församlingen och deras närvaro i verksamheten, liksom samarbetet med den judiska församlingen, som har haft vissa aktiviteter.

Anders Rubin uttrycker samtidigt missnöje över de snåriga lagregler som gör att små idéburna aktörer hamnar i kläm jämfört med betydligt större privata aktörer. Radikala förändringar skulle behöva till om man verkligen vill ge de idéburna bättre förutsättningar, anser han.

”Turbulent period”

Hyllie park AB:s vd Peter Andersen, uppger att det var under en ”turbulent period i organisationen” som den administrativa missen gjordes. Men i dagsläget är han personligen ändå nöjd med hur det hela har blivit. Att Malmö stad nu går in tryggar situationen för både de boende äldre och för de 50–60 anställda (många på deltid), framhåller han.

– De sista två åren har det varit kraftiga pris- och kostnadsökningar. Den kommunala ersättningen till äldreboendena har samtidigt inte hängt med. Så här i efterhand kan vi se att det hade blivit en grannlaga uppgift att driva verksamheten vidare, säger Peter Andersen.

– Det är inte lätt att driva mindre boenden i idéburen regi. I dag krävs större logistisk kapacitet och ekonomi av större skala för att kunna göra rationella inköp med mera.

Oro för kristna profilen

I förra veckan fattade kommunstyrelsen i Malmö ett sista beslut om att teckna hyresavtal kring lokalerna för äldreboendet i församlingens bolag. Den här veckan informeras personal, anhöriga och boenden på Hyllie park om förändringarna vid olika träffar. Peter Andersen uppger till Dagen att han samtidigt uppfattar oro hos en del över vad som ska hända med äldreboendet på sikt.

– Den kristna profilen har varit uppskattad. Det är också det som gör oron hos många. När det nu blir Malmö stad som går in … hur kommer det då att gå med de kristna grundvärderingarna, funderar en del. Men kommunen har sagt att de väldigt gärna vill behålla profilen, säger Peter Andersen.

Fler artiklar för dig