Nyheter

Nyandlig mässa hölls i kommunens lokaler: ”Mycket märkligt”

”Jag finner det mycket märkligt att kommunen upplåter sina lokaler till sådan här verksamhet”, säger Dan Larhammar, professor i cellbiologi, till P4 Värmland

När en nyandlig healingmässa i helgen arrangerades i Storfors ställde kommunen upp med gratis lokaler och reklam i sociala medier. Nu möter kommunens agerande kritik, rapporterar P4 Värmland.

På mässan, som arrangerades i helgen, erbjöds deltagarna healing med kristaller, spådom och kontakt med spöken. Storfors kommun stöttade arrangemanget med kostnadsfri tillgång till kommunens kulturhus och uppmärksamhet på webben, rapporterar P4 Värmland. I en artikel som kommunen publicerat på sin hemsida, och även hänvisat till i sociala medier, berättar arrangören om entrépriset och att det kommer att finnas ”mängder av mässerbjudanden och produkter att köpa”.

Kommunens kultur- och fritidschef Olle Rodéhn säger till radiokanalen att han tycker att mässan är ”spännande” och att ”folkhälsa är olika för varje person”.

– Det är så många saker som vi inte vet om och har kunskap om. Kan vi lära oss någonting på den här mässan så tycker jag att det är fantastiskt bra. Det är ju ingen farlig verksamhet på något sätt för någon.

Professorn: Mycket märkligt

Men kommunens stöd till mässan möter hård kritik från Dan Larhammar, professor i cellbiologi vid Uppsala universitet, tillika talesperson för Föreningen Vetenskap och folkbildning, som menar att det som förekommer på mässan är bluff och humbug och att det därför är omdömeslöst av kommunen att legitimera den.

– Jag finner det mycket märkligt att kommunen upplåter sina lokaler till sådan här verksamhet, som i bästa fall möjligen kan ge något slags placeboeffekt, säger han till P4 Värmland.

Till skillnad från Storfors kommuns kultur- och fritidschef menar Dan Larhammar att mässan visst kan medföra faror för deltagarna.

– Om personer har sjukdomar och väljer att förlita sig på sådana här helt obevisade och orimliga metoder så kan det fördröja att man får fungerande vård mot de åkommor man har. Och då förlorar man både tid och pengar på det. I värsta fall kan det ju gå väldigt illa, säger han till radiokanalen.

Juridiskt helt okej

När det gäller den rent juridiska sidan av kommunens agerande säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, att det kan vara motiverat att stödja mässan om arrangemanget kan förväntas ha ett marknadsföringsvärde för kommunen.

– Från ett helt kommunrättsligt perspektiv ska man inte ställa sig frågan vad mässan handlar om och om det är något vettigt med den. Är det fråga om begränsade ekonomiska insatser från kommunens sida kan det vara helt okej, säger han till Dagen.

Fler artiklar för dig