Nyheter

Påvekritisk ”hemmapresident” träffade påven

“Du har klippt dig”, sa påven till Javier Milei när de möttes i Vatikanen

Argentinas nye president Javier Milei har tidigare öst galla över landsmannen, påve Franciskus. Icke desto mindre strålade han inför kamerorna när han på söndagen fick en timslång audiens med påven i Vatikanen.
– Du har klippt dig! sa den 87-årige påven till Javier Milei, som är känd för sitt yviga hår, när de två träffades, uppger Reuters.

Javier Milei valdes till president i Argentina i december, och har lanserat ett hårt sparprogram för landets krisande ekonomi. Tidigare har han uttalat sig nedsättande om sin socialt sinnade landsman, påven Franciskus. I en tv-intervju 2020 kallade han Franciskus för både ”idiot” och ”ondskans representant på jorden” för sitt påstådda stöd för ”kommunism”.

Pratat om att bryta förbindelser

En av Javier Mileis rådgivare föreslog till och med, under valkampanjen, att Argentina borde bryta de diplomatiska förbindelserna med den Heliga stolen. Senare förklarade Javier Milei att detta inte var en officiell position från hans rörelse.

Så går inte längre tongångarna, och den 53-årige Javier Milei talar nu i stället om påvens moraliska ledarskap och om möjligheten att få honom att besöka Argentina, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det vore i så fall Franciskus första besök i hemlandet sedan han valdes till påve 2013 – och ett utmärkt tillfälle för den kontroversielle Javier Milei att vinna stöd för sig och sina reformer.

Audiensen skedde i samband med en gudstjänst då Argentina fick sitt första kvinnliga helgon, María Antonia de Paz y Figueroa, känd som ”Mama Antula”.


Fler artiklar för dig