Nyheter

Kvinnan som öppnade eld i megakyrka led av psykisk ohälsa

Hade sin sjuårige son med sig under skottlossningen

Den kvinna som öppnade eld i megakyrkan Lakewood Church i Houston i söndags, led av psykisk ohälsa. Kvinnan, som sköts till döds, hade med sig sin sjuårige son in i kyrkan och han vårdas på sjukhus för svåra skottskador.
– Vi förstår inte varför detta inträffade, men vi vet att Gud har kontroll, sa församlingens pastor Joel Osteen efter dådet.

En kvinna i trenchcoat och med en ryggsäck på sig kom in och började skjuta i den stora kyrkan strax innan en spanskspråkig gudstjänst skulle inledas. Med sig hade hon en sjuårig pojke, som senare visade sig vara hennes egen son.

Två polismän reagerade blixtsnabbt och dödade kvinnan. I skottlossningen sköts pojken i huvudet, och enligt nyhetsbyrån AP var pojkens tillstånd kritiskt på måndagen och han vårdas på sjukhus.

Polisen har nu identifierat kvinnan som den 36-åriga Genesse Ivonne Moreno. Enligt myndigheterna har hon lidit av psykisk ohälsa, och 2016 tvångsomhändertogs hon.

Skrev antisemitiska texter

Houstons polischef Chris Hassig säger att Moreno beskrev sig både som man och kvinna. Men enligt tidigare dokumentation och intervjuer ska hon ha identifierat sig som kvinna.

Motivet till skjutningen är fortfarande oklart, men när polisen genomsökte Morenos bostad hittade de antisemitiska texter som hon skrivit. Polischefen berättar att det gevär som Moreno sköt med – och som hon köpte lagligt i december – hade en dekal med texten “Palestina” på kolven.

Han beskriver Moreno som “en ensamvarg” och säger att hon inte agerade på uppdrag av någon grupp eller organisation.

Innan kvinnan sköts till döds uppgav hon att hon hade en bomb i ryggsäcken och att hon bar på ”explosiva anordningar”. Men myndigheterna meddelar att inga explosiva ämnen eller farligt material har påträffats.

Tredje största kyrkan

Megakyrkan Lakewood Church i Houston, Texas, är en stor byggnad med plats för 16 000 personer. Den var tidigare hemmaarena för basketlaget Houston Rockets som spelar i NBA.

Till kyrkan kommer ungefär 45 000 personer varje vecka, vilket gör den till den tredje största kyrkan i USA, enligt Hartford Institute for Religion Research.


Fler artiklar för dig