Nyheter

Kvinna öppnade eld i megakyrka före gudstjänsten

Hade en femårig pojke med sig under skottlossningen • Pastor Joel Osteen: ”Vi förstår inte varför detta inträffade men vi vet att Gud har kontroll”

I megakyrkan Lakewood Church i Houston öppnade en kvinna eld innan en gudstjänst skulle börja på söndagen. Två personer skottskadades och kvinnan sköts ihjäl.
– Vi förstår inte varför detta inträffade, men vi vet att Gud har kontroll, sa församlingens pastor Joel Osteen efter dådet.

Det var strax innan en spanskspråkig gudstjänst skulle inledas som en kvinna rusade in och började skjuta i den stora kyrkan. Med sig hade hon en femårig pojke.

Två polismän som inte var i tjänst reagerade blixtsnabbt och dödade kvinnan. I skottlossningen skadades pojken, som enligt AP befinner sig i ett kritiskt tillstånd på sjukhus. Även en man i 50-årsåldern skottskadades, och hans skador uppges vara lindriga.

Polisen har ännu inte avslöjat kvinnans identitet, eller motivet till skjutningen. Vilken relation gärningskvinnan hade till pojken är oklart.

– Kvinnan som är misstänkt för detta, utsatte barnet för stor fara. Jag lägger skulden för det inträffade på henne, sa Houstons polischef Troy Finner vid en presskonferens.

Händelsen inträffade mellan två gudstjänster i megakyrkan Lakewood Church i Houston, Texas. Det är en stor byggnad med plats för 16 000 personer, och var tidigare hemmaarena för basketlaget Houston Rockets som spelar i NBA.

Dit kommer ungefär 45 000 personer varje vecka, vilket gör den till den tredje största kyrkan i USA, enligt Hartford Institute for Religion Research.

Bön för berörda

Vid presskonferensen konstaterade församlingens pastor Joel Osteen att många fler människor hade kunnat komma till skada om skjutningen hade inträffat under den mest välbesökta söndagsgudstjänsten i kyrkan.

Houston Police officers watch over displaced churchgoers outside Lakewood Church, Sunday, Feb. 11, 2024, in Houston, after a reported shooting during a Spanish church service. (Karen Warren/Houston Chronicle via AP)  TXHOU776

Osteen berättade att förstämningen är stor i församlingen. Han sa också att han kommer att be för offren, för kvinnan som sköt och för deras familjer.

– Vi kommer att stå starka och som församlingen kommer vi att fortsätta framåt. Det finns onda krafter, men de krafter som står på vår sida – styrkan i Gud – är starkare än det onda.

– Därför kommer vi att stå starka och göra det Gud har kallat oss att göra. Att lyfta upp människor och ge världen hopp, sa Joel Osteen vid presskonferensen.

Slängde sig på golvet

I ett offentligt uttalande uttryckte Texas guvernör Greg Abbott stöd till dem som drabbats och sa att ”våra hjärtan är med dem som är berörda av den tragiska skjutningen”. Guvernören lade till: ”Platser för tillbedjan ska vara frizoner”.

Karen Warren/Houston Chronicle via AP

Ett vittne, Christina Rodriguez, berättade att hon ”började skrika att det är någon som skjuter”. Hon och flera andra sökte skydd i ett bibliotek i kyrkobyggnaden och stannade där tills de blev informerade om att de kunde lämna byggnaden.

Församlingsmedlemmen Alan Guity befann sig i kyrkan i väntan på att gudstjänsten skulle börja när han hörde skott avlossas. Han sprang till sin mamma som också var på plats i kyrkan.

De slängde sig på golvet och bad till Gud medan skottlossningen pågick. Efter en stund fick de veta att de kunde lämna kyrkan. Utanför kyrkan försökte de lugna orolig människor som samlats, genom att sjunga lovsånger på spanska.

Poliser får beröm

Polischefen Troy Finner berömde de två polismän som var på plats vid gudstjänsten, och sa att utgången ”hade kunnat bli mycket värre” om de inte hade ingripit så pass resolut när kvinnan öppnade eld.

Efter att kvinnan blev träffad sa hon till polisen att hon hade en bomb, men enligt myndigheterna påträffades inga explosiva ämnen.

Joel Osteen tog över som pastor i Lakewood Church i Houston efter att hans pappa, John, gått bort 1999. De senaste 25 åren har församlingen växt mycket och Joel Osteens predikningar når via tv-sändningar cirka 100 länder.

John Osteen grundade Lakewood Church 1959 i en ombyggd foderbutik.



Fler artiklar för dig