Nyheter

Pastorn efter ungdomarnas bussolycka: Chocken kan komma efteråt

En buss med 75 personer hamnade i diket på väg mot ett skidläger i Trysil.

Bussen med 75 ungdomar och ledare från pingstkyrkan i Jönköping var drygt två timmar från målet, sportlovslägret i Trysil i Norge. Då slog olyckan till – bussen sladdade av vägen i ishalkan och hamnade på sidan i diket. Bortsett från en person, som fick skärsår i ansiktet, klarade sig alla oskadda.
– Det var mer en traumatisk upplevelse där man tänker på vad som kunde ha hänt, säger Marcus Ardenfors, föreståndare vid pingstkyrkan i Jönköping, till Dagen.

Pingstkyrkan i Jönköping har en omfattande barn- och ungdomsverksamhet. Just på sportlovet ser många fram emot att åka på skidläger, antingen till Idre eller till Trysil i Norge. På söndagen avreste två bussar från Jönköping mot skidbackarna i Trysil, en med högstadieungdomar och en med gymnasieungdomar.

Det var bussen med gymnasieungdomar som åkte av riksväg 62, berättar Marcus Ardenfors för Dagen. Det skedde strax före klockan 17 vid Torsby i norra Värmland, ungefär två och en halv timme söder om Trysil. Vägen var hal, även om den omedelbara orsaken inte är känd än.

Bussen kanade av vägen och landade på sidan i diket, med dörrarna ned mot snön. Både svensk och norsk räddningstjänst ryckte ut, enligt P4 Värmland, och ambulanspersonal tog hand om en person som fått lindrigare sårskador i ansiktet. Alla fick sedan vänta i bussen medan de väntade på nya bussar som körde vidare till Trysil.

En buss med 75 ungdomar och ledare från pingstkyrkan i Jönköping körde av vägen och hamnade på sidan i diket på söndagseftermiddagen. En person fick lindriga sår i ansikten vid olyckan, som ägde rum på riksväg 62 i norra Värmland, uppger bland annat P4 Värmland.

Gott om ledare på bussen

– Det var gott om ledare i bussen som kunde hjälpa till. Klart man blir skärrad av att vara med om det här. Men alla fick så småningom komma till Trysil, där de blev omhändertagna, säger Marcus Ardenfors till Dagen.

– Personalen och de volontära ledarna hanterade situationen med fantastiskt engagemang. Vi har ju etablerade krisrutiner som vi följt ganska noggrant. Och även om det aldrig är roligt när något sånt händer, så fick det inte några allvarliga följder. Utan det var mer en traumatisk upplevelse där man tänker på vad som kunde hänt.

Redo att hantera chock

På församlingens checklista nu är att kommunicera med alla vårdnadshavare och att hantera alla reaktioner som kommer på sociala medier och från medier.

– Sen måste man som ledare vara beredd på att möta den chock som kan komma efter ett tag. Det skapar ju oro. Men i dagsläget är ambitionen att fortsätta lägret som planerat, även om det är lite för tidigt att se alla effekter.


Fler artiklar för dig