Utrikes

Netanyahu lovar civila säker passage ur Rafah – oro hos grannländer

EU varnar för att en offensiv i staden skulle resultera i en humanitär katastrof av oanade proportioner

Civila i det överbefolkade Rafah i södra Gaza ska erbjudas en säker passage ut, enligt vad Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger i en intervju med amerikanska ABC som sänds på söndagen.

Samtidigt tonar han ner farhågor om en katastrof för de omkring miljonen palestinierna där vid ett väntat, storskaligt israeliskt anfall i Rafah.

En offensiv i Rafah är nyckeln till seger över Hamas efter terrorattacken i Israel den 7 oktober, enligt Netanyahu.

– Vi har segern inom räckhåll. Vi kommer att klara det. Vi ska ta de återstående Hamasstyrkorna och Rafah, som är deras sista fäste, säger Netanyahu i klipp från intervjun som släpptes på lördagskvällen.

”Jobbar på en plan”

– Vi ska göra det samtidigt som vi erbjuder en säker passage ut för civila så att de kan lämna, säger premiärministern och säger att arbetet med en plan för hur det ska gå till pågår och att Israel inte tar lätt på uppgiften.

Som exempel på var de skulle kunna ta vägen nämner han områden norrut.

– Områdena som vi röjt ut norr om Rafah, det finns gott om områden där. Men vi jobbar på en detaljerad plan.

Bland grannländer finns en oro för att kriget ska spilla över om hundratusentals flyktingar tvingas fly Rafah i panik.

Internationell kritik

Hamas har varnat för att resultatet av en israelisk offensiv kan bli tiotusentals döda. USA har sagt att man inte stödjer en offensiv i Rafah och EU:s utrikespolitiske representant Josep Borrell har varnat för att det skulle resultera i en humanitär katastrof av oanade proportioner.

Tysklands utrikesminister, Annalena Baerbock, skriver på X att ”folket i Gaza kan inte försvinna i tomma intet” och varnar även hon för en annalkande humanitär katastrof.

I samband med att intervjun med Netanyahu kablades ut meddelade Hamas-kontrollerade hälsomyndigheter att 94 människor dödats på Gazaremsan i israeliska flygattacker under natten mot söndagen.

Fler artiklar för dig